2010. augusztus 25., szerda

Padlizsánkrém

Három közepes méretű padlizsánt a gáztűzhelyen, lángelosztó lapon megsütöttem. 
(15 perc alatt megsültek).
Amikor kihűltek, meghámoztam, fakanállal megtörtem.

Egy kis fej vöröshagymát nagyon apróra vágtam, két gerezd fokhagymát présen áttörtem, a padlizsánhoz tettem, megsóztam, egy kanál friss citromlevet, őrölt fekete és fehér borsot szórtam bele, és kevés olajjal, fakanállal kikevertem. 
Az olajat fokozatosan adtam hozzá, mint amikor majonézt keverek. 
(A padlizsán is hasonlóképpen viselkedik: minél tovább keverem, annál több olajat képes felvenni, végül az egész vaj keménységű lesz.)

Keverés közben szépen kivilágosodik.

Valamikor, nagyon régen csak vöröshagymával készítettem, aztán családi "nyomásra" fokhagymásat is csináltam, sokszor egyszerre kétfélét, majd "összevontam" a kettőt, és azóta így készítem, 
nagyon finom, mindenkinek ízlik.


Pirítóssal a legfinomabb, de most csak kiflikarikákkal ettem.






2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Finom ez pirítóson és rendes kenyéren,kiflin is, az biztos!! :))

    VálaszTörlés
  2. Igen, nagyon finom, a családom is ezt a változatot szereti a legjobban.

    VálaszTörlés