2010. augusztus 6., péntek

Áfonyás pite

Ez az a süti, amire azt mondjuk: szebb, mint jó....
Az áfonya nyersen nagyon finom, de süteménybe alkalmatlan (szerintem), ugyanis nincs annyira jellegzetes íze, mint mondjuk a meggynek vagy málnának. Ha még egyszer ilyet készítenék, akkor málnával vagy ribizlivel keverném.....



A kevert tésztát a következőképp készítettem:

Egy egész tojást habosra kevertem 3 evőkanál kristálycukorral, beletettem három evőkanál Yogfit natur joghurtot, kb fél dl olajat,  közben egy kisebb tálban 6 evőkanálnyi lisztet (2-2 fehér tönkölyliszt, rétesliszt és simaliszt) összekevertem fél csomag sütőporral, csipet sóval, majd a tojásos masszával összedolgoztam, közben még annyi joghurtot adtam hozzá, hogy piskótamassza sűrűségű legyen.


Sütőpapírral bélelt kis tepsibe simitottam, (23xl6 cm) – a tetejére szórtam az áfonyát és még mandulaforgácsot is. 

Közepes hőmérsékleten megsütöttem.
Porcukorral megszórtam, felvágtam.







Mivel kissé ízetlennek találtam, készítettem hozzá egy kis öntetet. 
A fagyasztómban találtam egy jó marék ribizlit, amit kevés szirupban felfőztem, egy jó kanálnyi áfonyadzsemet is tettem bele, és étkezési keményítővel besűrítettem, majd szűrőn átpaszíroztam,
hogy a magok ne kerüljenek bele.


Nagyon finom lett így együtt!









2 megjegyzés:

  1. Judit meg én szilvás-barackos pitét sütöttünk a héten. Sima vajaspiskótát kevertünk, mintha Kossuth-kiflit készültünk volna sütni, csak dió helyett barackkal és szilvával pakoltuk meg.
    Judit örömmel segített, majd közölte hogy nem szereti, és nem eszik belőle :-D
    Dobhatok ki egy fél tepsire való süteményt :-D

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de kár! Pedig a vajaspiskóta nem is egy olcsó süti! Csak akad a baráti társaságban vevő (akarom mondani: evő rá!
    Nagyon szeretem én is a Kossuth kiflit, ünnepekre szoktam sütni, de a gyümölcsösökhöz inkább ezt az olcsóbb kevert tésztát csinálom, akár egyetlen tojással is működik, ha nincs vaj/margarin, akkor olajjal is.

    VálaszTörlés