2010. május 30., vasárnap

Lazacos falatok

Először Alchrinál láttam, nagyon megtetszett. 

A palacsintákat fele rizslisztből, fele réteslisztből sütöttem, sóval, borssal, vágott petrezselyemzölddel.
Natur krémsajttal kentem, salátaleveleket tettem rá, és a lazacszeleteket.

Nagyon finom sörkorcsolya, vagy borkorcsolya



2010. május 29., szombat

Székelygulyás

Kissé diétás módon készült: pulyka apróhúsból, és lisztes habarás nélkül, és tejfölt sem kevertem bele,
 majd tesz rá, aki kér.

Hagymát karikáztam, olajon megdinszteltem, majd őrölt pirospaprikát szórtam rá, felkockázott fél paradicsomot és zöldpaprikát kevertem bele, a húst kissé átpirítottam rajta, felkarikázott kolbászt is tettem hozzá, majd rátettem a savanyított káposztát is, felöntöttem kevés vízzel, és még beletettem a húsvétkor lefagyasztott fűszeres sonkaléből is, kb 2 dl-t.
Amikor a hús és a káposzta puha lett, egy marék rizst kevertem hozzá, és teljesen készre főztem.
A sonkalé nagyon fűszeres volt, ezért nem fűszereztem a káposztát, egyébként 1-2 babérlevelet, borsot, csombort, pár szem koriandert is szoktam belefőzni.
Ha mindezek helyett egy csokor kaprot főzünk bele, nagyon finom, üde ízt kapunk!



  

2010. május 28., péntek

Húsgombócok cukkínis kapormártásban

A töltött karalábé készítésekor megmaradt sok töltelék hasznosítására készítettem.
Egy egészen kicsi cukkínit lereszeltem, és irdatlan mennyiségű vágott kaporral,  kevés húsleves alaplével megfőztem a húsgombócokkal,  majd amikor a gombócok átfőttek, kiszedtem, és tejfölös-lisztes habarással besűrítettem a mártást. Sóval, borssal fűszereztem.



2010. május 26., szerda

Töltött karalábé

Már épp ideje volt, hogy megfőzzem az év első töltött karalábéját: 
nagyon szeretem, és többször eszemben is volt.
A darált húsból hagymával, sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, tojással, főtt rizzsel elkészítem a szokásos "tölteléket".
A karalábékat a "célszerszámmal" kivájom, a leeső darabokat lábasba teszem, a megtöltött karalábékat beleállítom, a kimaradt töltelékből gombócokat formázok, azt is mellérakom.

Felöntöm vízzel (esetleg húsleves alaplével, ha van), sózom, borsozom, és fedő alatt puhára főzöm.
Amikor megfőtt, a töltelékeket óvatosan kiemelem, az alapot tejjel-liszttel behabarom, végül tejfölt keverek bele, és a töltelékeket visszateszem.
Sok vágott petrezselymet is teszek bele.
Azért használtam főtt rizst, mert tapasztalatból tudom, hogy a darált hús is, és főleg a karalábé, 
vagy egyéb töltendő zöldségek hamarabb megpuhulnak, mint a rizs. 



Tojásos nokedli

Nem is kell hozzá receptet írnom, ezt mindenki ismeri. 
Annyiban készült másként, mint szoktam, hogy kevés füstölt szalonnát apróra vágtam,
kisütöttem, a nokedlit arra tettem rá, jól összekevertem, és így öntöttem le a felvert tojással.

Nagyon-nagyon finom lett!

2010. május 24., hétfő

Könnyű epres finomságok

Epret feldaraboltam, a kehely aljára halmoztam, majd vaníliás cukorral és habfixálóval keményre vert tejszínt halmoztam rá, és eperszeletekkel, mentalevéllel díszítettem. Jól lehűtöttem.
A maradék epret pépesítettem, és tejszínhabbal összekevertem, és eperrel díszítettem.



Epret vaníliás tejszínnel turmixoltam, az üvegtálba babapiskótát tettem, az epres masszát ráöntöttem.
Tejszínhabbal díszítettem.


Annyit kisérleteztem, mégsem sikerült egy igazán jó képet készítenem, be kell ismernem, nem értek a fotózáshoz! És azt hiszem, az én kis fényképezőgépem se alkalmas profi képek készítésére.
A tejszínhab rózsákat akármilyen fény mellett sem sikerült érvényre juttatnom! 
Na, ha a kép nem is, de maga a modell nagyon jó lett! 

Tökfőzelék

Apróra vágott vöröshagymát pici olajon megdinsztelek, egy kisebb paradicsomot és fél zöldpaprikát összevágok, a hagymára teszem, pirospaprikával megszórom, sózom, fél pohár vízzel felengedem, és jól kiforralom, majd a gyalult tököt és az összevágott kaprot is belekeverem, kicsi vizet öntök rá, és puhára főzöm.

Közben egy-két kanál lisztet tejjel simára keverek, majd a megfőtt tököt behabarom, és amikor besűrűsödött, egy pohár tejfölt keverek bele.
Most fasírttal tálaltam - bármilyen feltéttel finom, de legjobban szeretem hidegen, üresen, nagyon üdítő a nagy melegben.


2010. május 23., vasárnap

Gombás rizzsel töltött cukkínitekercs


Kedves ismerősöm ötlete nyomán készítettem. A vékony szeletekre vágott cukkínit grillserpenyőben "kockásra" sütöttem - végülis a sajt eltakarta a szép mintát....
Hagymán gombát dinszteltem, sót, borsot, darabolt paradicsomot és mediterrán fűszereket tettem bele, majd főtt rizzsel kevertem össze. Reszeltem bele sajtot is, hogy kissé megkösse.
A grillezett cukkíniket megtöltöttem, olívaolajjal kikent tűzálló edénybe tettem, parmezánnal megszórtam, megpirítottam.
A megpirult parmezán eltakarta a cukkíni szép mintázatát.....




Hús mellé, köretnek is nagyon alkalmas


Omlós, pehelykönnyű grízgaluska

Sokan szeretik, de nem mindenki vállalkozik rá, mert nem mindig sikerül, és inkább nem is kisérleteznek vele, pedig nagyon egyszerű
Egy tányérba beleütök egy tojást, megsózom, és villával jól felverem.
5 csapott evőkanálnyi grízt szórok bele, és egy késhegynyi szódabikarbónát, vagy sütőport. Jól összekeverem, és fél órát hagyom állni.
Kiskanál élével lassan fővő levesbe szaggatom, és 20-30 percig fedő alatt főzöm.
Jól megdagadnak, megnőnek főzés közben.
Amikor megkeverem, és már nem "kopog", hanem nagyon puhán ér a kanálhoz, akkor egyet kettévágok, és a közepén is puha, duzzadt grízszemek vannak, akkor elzárom alatta a gázt.


Főzhetjük zöldséglevesbe, és húslevesbe is




Összekeveréskor szórhatunk bele nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet is. 





Gomba sörtésztában sütve



Nagyméretű csiperkét szeletekre vágtam, besóztam. 
Két egész tojást villával jól felvertem, sóztam, borsoztam, liszttel sűrűre kevertem, majd sörrel palacsinta tészta sűrűségűre hígítottam. (Lehet tejjel is.) Szórtam bele szezámmagot is... 

A gombaszeleteket lisztbe mártottam, majd a tésztamasszába, és forró olajban kisütöttem.
Rizzsel, és márványsajtos öntettel tálaltam.
Összekevertem tejfölt, krémsajtot és reszelt rokfortot, kevés sót, fehérborsot is tettem bele.

2010. május 22., szombat

Gombás pulykaragu nokedlivel


Felkarikázott vöröshagymát olajon dinszteltem, tettem bele aprított fokhagymát, majd rátettem a csíkokra vágott pulyka felsőcomb filét. Kevergetve megpirítottam, megszórtam borssal, majorannával, kevés pirospaprikával, és egy kis paradicsompürét is kevertem hozzá. Kevés vízzel felöntöttem, épp csak, hogy ellepje, majd puhára főztem. 

Közben két nagyobb gombát vékonyan legyalultam, a többit nagyobb darabokra vágtam, és a húshoz adtam, szórtam még rá aprított petrezselyemzöldet is, és az egészet összefőztem. A vékonyra gyalult gomba jó sűrű szaftot képez. A legvégén kevés tejfölt kevertem bele.



Nokedlivel nagyon finom, de akár rizzsel, krumplipürével is tálalható.




Gulyás, ahogy én készítem


Nagyon szeretem a gulyáslevest. Nem főzök bele semmilyen zöldséget, csak krumplit.
A marhahúst (de lehet sertés, vagy pulyka is) vékony csíkokra vágom. Jó sok hagymát felkarikázok, kevés zsiradékon megdinsztelem, majd a húst beleteszem, fehéredésig sütöm. 
Őrölt pirospaprikát szórok rá, és jó sok őrölt köményt, borsot, sót, majd felengedem vízzel, teszek még bele zöldpaprikát, paradicsomot, és addig főzöm, amíg a hús megpuhul.
 Végül kis kockákra vágott krumplit főzök bele, és kész. 

Én úgy szeretem, ha a kömény íze dominál benne.
Tésztát (csipetkét) is főzhetünk bele. Én nem szoktam.... 


2010. május 16., vasárnap

Körözött



Fele-fele tehéntúróból és juhtúróból készítettem, és csak kevés tejföllel kevertem simára.
 Máskor vajat is teszek bele.
 Tettem bele: apróra vágott lilahagymát, sót, borsot, sok őrölt köményt, pirospaprikát és mustárt.
Közben eltöprengtem azon, vajon hogyan is kell helyesen írni: körözött, vagy kőrözött.
Mindkét változat előfordul, tehát töprenghetek tovább, melyik az igazi...



Kence, kenyérrevaló

Nagyon szép avokádókat sikerült vennem. 

A krémhez apróra vágott lilahagymát, zúzott fokhagymát, borsot, sót, chilipelyhet, zöldcitrom levét, nagyon kevés tejfölt, őrölt koriandermagot, és apróra vágott paradicsomot használtam.
Pirítóssal, paradicsommal ettük.