A csirkecombokat előző nap jól besózom, a "húsos" felületét jobban, a bőrös felét éppen csak.
Másnap 10 db szikkadt zsemlét vízben megmártok, jól kinyomkodom, egy nagy tálban kézzel összekeverem 2 fej nagyon apróra vágott hagymával, (én mixerrel pürésítem), egy teáskanál őrölt borssal, egy púpozott evőkanálnyi majoránnával, legalább két csokor vágott petrezselyemmel, kevés reszelt szerecsendióval, ízlés szerint sóval, és két egész tojással.
(A sózást úgy ellenőrzöm, hogy megkóstolom - vagy egy picike lábasban egy kis lepénykét sütök, és megkóstolom...)
Egy megfelelő méretű zománcos tepsit hajszálvékonyan kizsírozok. A csirkecombok bőre alá betöltök valamennyi tölteléket, és a tepsibe sorakoztatom, közéjük szórok darabolt fokhagymagerezdeket - nem kell apróra vágni, elég kettőbe is. A sótól nedves csirkebőröket papírtörlővel letörlöm, és megszórom még valami kis fűszerrel, vagy csak szerecsendiót reszelek rájuk, és egészen kevés fagyos zsírral (esetleg vajjal) kicsit megkenem: így az alufólia nem ragad rá, és ropogósra sül.
A kimaradt tölteléket, ha elfér, akkor a combok mellé teszem, a tetejére pici zsírt teszek - de legjobb, ha külön edényben sül. (Legutóbb gyümölcskenyér formában sütöttem.)
A combok alá fél pohárnyi vizet öntök, majd dupla réteg alufóliával szorosan lefedem, úgy, hogy a tepsi pereme alá gyűröm a fóliát. A sütőt közepes hőmérsékletre állítom, és kb egy órát sütöm, majd a fóliát leveszem, és anélkül pirítom, nem túl erős lángon.
Akkor a legjobb, ha már a fólia alatt megpirul a bőre - sajnos, sosem mértem az időt, így nem tudom a pontos időtartamot megadni - de ha már a fólia alatt pirosra sül, akkor rövidebb idő alatt lesz ropogós....
Megjegyzés: mi ezt a "minimál" összetételű tölteléket szeretjük, a petrezselyem és majoránna íze dominál, de aki akarja, egyebeket is keverhet hozzá: gomba, máj, keménytojás....
Azért írtam 10 zsemlét, mert ennyiből szoktam készíteni, legutóbb 5 csirkecombot töltöttem, és egy kisebb püspökkenyér formában sütöttem meg a maradék tölteléket, amelyek végül felszeleteltem.
Természetesen lehet kevesebből is, az arányok tartásával.
2013. november 30., szombat
2013. január 30., szerda
2012. május 17., csütörtök
Rebarbarás puding
Kedves ismerősömtől kaptam rebarbara szárakat. Megmostam, vékonyan meghámoztam, kétcentis darabokra felvágtam. Késhegynyi fahéjjal, szegfűszeggel, és cukorral kompótot főztem belőle, - vagyis csak egyet forraltam rajta, de még így is majdnem szétfőtt!
Egy részét így fogyasztottuk el, a maradékot viszont felmelegítettem, közben egy zacskó főzős vaníliás pudingport és két evőkanál kristálycukrot simára kevertem kb egy dl tejjel, és a forró kompóthoz adtam, kevergetve egyet forraltam rajta.
Tálkákba, poharakba adagoltam.
2012. április 29., vasárnap
Zöldspárgás rizottó
"Spárgás rizottó a legnagyobb király, legnagyobb király, legnagyobb király...." - írta nmaris a facebookon, és azonnal igazat adtam neki, bár a gombás, a cukkinis, a padlizsános, meg akármilyenes rizottó is a legnagyobb király, de most épp spárgaszezon van ugyebár, - így amikor pont szemmagasságba került velem a zöldségüzlet polcán egy zacskó spárga, gyönyörű zöld bimbóival, egyből a királyság jutott eszembe!
A megmosott spárgák fejét levágtam, félretettem, majd a szárakat a fej felőli végüktől kezdve elkezdtem felvagdosni, (3 cm), amikor olyan részhez értem, ahol a szár már ellenállt, akkor ezt az alsó részt egyben hagyva félretettem. Ezeket a keményebb darabokat egy kisebb edényben feltettem főni, a főzővízbe sót és egy teáskanál cukrot is tettem. Amíg főtt, addig előkészítettem a többit a rizottóhoz:
felkarikáztam egy megtisztított póréhagyma kb egyharmadát, felkockáztam kb 10-15 dkg kolozsvári szalonnát.
Egy nagyobb edényben kevés olajon átpirítottam a húsos szalonnát, majd tettem hozzá egy kanál vajat meg a póréhagymát, fedő alatt megdinszteltem.
Közben szűrőkanállal kiszedtem a kemény spárgavégeket a főzővízből - a spárgát kidobtam, a főzővízbe beleszórtam az apróbbra darabolt spárgát, ezeket is főztem kb 10 percig.
A dinsztelt hagymára szórtam egy bögre rizst, - amit épp csak leöblítettem -, felengedtem kevés vízzel, egy dl félszáraz fehérborral (az volt itthon), sóztam, majd a spárga főzőlevét a spárgával együtt is hozzáadtam, és kevergetve puhára főztem.
Az utolsó 5 percben egy csomag aprított petrezselyem-zöldet, és a spárgarügyeket is hozzáadtam, azoknak nem kell több főzés, hamar megpuhulnak! (Nyersen is finomak!)
Amikor a rizs megfőtt, belekevertem egy evőkanálnyi vajat.
Megjegyzés: kár volt bele a sonkaféle, kicsit elnyomja a spárga ízét.
Még szerencse, hogy a reszelt parmezánt eleve kizártam!
2012. április 28., szombat
Krumplis kenyér, teljesen véletlenül...
Úgy történt, hogy krumplilángosra fájt a fogam....
"Hirtelen felindulásból" elkevertem kb fél kg finomlisztet, egy bő teáskanál sót, és egy zacskó krumplipelyhet (krumplipüré port!), egy bögre langyos víz + mokkáskanálnyi cukor elegyében felfuttatott fél cs. élesztőt, és pluszban még annyi langyos vizet, amennyit kívánt.
A tálat jól lezártam, kb fél óra alatt teljesen megkelt, de annyira lágy volt, hiába próbáltam még lisztet tenni hozzá, kezelhetetlen lett, szinte folyt, ragadt, szerintem túl sok volt a burgonyapehely....
(Ez az átka az én "nem méricskélős", magam feje után menős főzőcskézésemnek.)
Gyorsan kibéleltem barna sütőpapírral egy hosszúkás sütőformát, "beletereltem" a tésztát, és a közben bemelegedett sütőbe tettem, ahol még tovább kelt, kitöltve a formát. 10 perc múlva csökkentettem a hőmérsékletet 200 fokról 160-ra, és így sült vagy 50 percet, - akkor már nem mertem tovább sütni, gondoltam, úgysem lesz belőle semmi ehető.
Tévedtem, nagyon finom lett!
Süthettem volna még talán, hogy a teteje pirosabb legyen, de így is igazán jó lett!
Ha úgy kezdtem volna, hogy pont ilyet akarok sütni, akkor az biztos, hogy nem sikerül! :DD
Ha úgy kezdtem volna, hogy pont ilyet akarok sütni, akkor az biztos, hogy nem sikerül! :DD
2012. április 26., csütörtök
Sóskaleves "Lizanna" módra
Ezt az finomságot azért neveztem "Lizanna módra" levesnek, mert Liza nevű kedves ismerősöm írta le, neki pedig Anna nevű barátnője adta a receptet. Tegnap a zöldségesnél megláttam a sóskát, és egyből eszembe ötlött, hogy ezt meg kell csinálnom.
A recept a következő:
Kevés olajon megpirítunk felkockázott húsos szalonnát. Közben egy nagy krumplit meghámozunk, apróra felkockázzuk, megsózzuk (így nem fog fröcskölni) és a szalonnára tesszük, kevergetve sütjük-dinszteljük.
Egy-két perc után megszórjuk egy csapott evőkanálnyi liszttel, ezzel is jól pirítjuk, majd felöntjük vízzel, egy leveskockát teszünk hozzá, majd a megtisztított sóskaleveleket is beletéve puhára főzzük.
Tálaláskor a tányérban tejfölt és reszelt keménytojást teszünk rá.
Nagyon hamar elkészül, és nagyon finom!
Pirul a krumpli a szalonnával
Már fő a sóskával együtt
Tálalva:
Pirul a krumpli a szalonnával
Már fő a sóskával együtt
Tálalva:
A maradékot hidegen ettem, melegben igazán üdítő egytálétel!
2012. április 8., vasárnap
Kókuszgolyó
Ez a kókuszgolyó így készült:
30 dkg kekszmorzsát (bolti) összekevertem kb 3 ek kókuszreszelékkel, 3 ek kristálycukorral, 3 ek cukrozatlan kakaóporral, egy csésze presszókávéban elkevert fél flakon rumaromával (nem volt valódi rumom!), és 4-5 evőkanálnyi híg házi baracklekvárral, és még annyi (pár kanálnyi) vízzel, hogy épp formázható massza legyen. (Vigyázni kell, ne legyen túlságosan puha a massza.)
Teáskanálnyi masszából golyókat formáztam, és kókuszreszelékben megforgattam.
A kekszmorzsát kókusz helyett keverhetjük kevés darált dióval is, nagyon finom úgy is.
Kávé helyett használhatunk meggybefőtt levet, vagy akár sűrű meggyszörpöt, de akkor nem kell cukor, maga a kekszmorzsa is eléggé édes, és a szörp is!
2012. február 25., szombat
Nagyanyó mézeskalácsa
Gyerekkoromban nagyon szerettem ezt a mézest, nagymamám sokszor sütötte, annyira gyors, egyszerű, és nagyon finom!
Később én is többször megsütöttem, az ízesítést variáltam, nagyon finom például őrölt ánizsmaggal, vagy reszelt narancshéjjal. A tetejére önthetünk olvasztott csokoládét, azzal is nagyon jó!
Így készül:
4 egész tojást alaposan kikeverünk 12 dkg cukorral, 6 evőkanálnyi mézzel, fél mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal, (én még tettem hozzá késhegynyi őrölt szegfűszeget is.)
25 dkg lisztet elkeverünk negyed mokkáskanálnyi szódabikarbónával, és összekeverjük a tojásos-mézes keverékkel, majd kivajazott-lisztezett tepsibe öntjük. (Én szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem.)
A tetejére szórunk egy marék durvára vágott diót, csokoládét, mazsolát. (Én most mazsola nélkül készítettem)
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten tűpróbáig sütjük, - kb 15 perc alatt kész.
A tetejére valókat nem kell lisztbe keverni, nem süllyed le az aljára!
Tepsiben, megsülve:
2012. február 18., szombat
Életem első knédlije!
Még soha nem készítettem, pedig nagyon ízlett Csehországi utazgatásainkon. Itthon is ettem, de az nem volt olyan jó, sőt az sem volt az igazi, amit Szlovákiából hoztak, bolti fagyasztottat. Egyik sem volt az, ami az emlékeimben élt! Most vadas marhát főztem, és hirtelen elhatározással bekevertem fél adagot, és annyira finom lett, máskor bátran nekiállok az elkészítésének. Igazából megvallva, a konyharuhában való főzőcskézés tartott eddig vissza, de Szemirámisz útmutatása szerint, olajjal kikent párolóbetétben nagyon egyszerűen, és gyorsan készül, nem ragadt bele, tökéletes lett. (vagyis nem teljesen, mert már éppen kelni kezdett, amikor eszembe jutott, hogy a tojást nem tettem bele, és gyorsan hozzákevertem, de már nem elegyedett el tökéletesen, ezért kicsit foltos lett a tészta, de az íze és állaga így is tökéletes lett!) :D
Így készült:
a receptet Szemirámisztól lestem el, fél adagot csináltam:
25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, egy mk cukorral és langyos vízzel felfuttatva, 1 mk só, és kb 2 dl langyos víz, és 1 tojás. Fakanállal kidolgoztam, kb 1 óra alatt megkelt. A fazékban kevés vizet forraltam, a párolóbetétet olajoztam, a tésztát beletettem, a tetejét is olajjal kentem, majd fedő alatt 17 percet főztem.
A párolóbetétben:
25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, egy mk cukorral és langyos vízzel felfuttatva, 1 mk só, és kb 2 dl langyos víz, és 1 tojás. Fakanállal kidolgoztam, kb 1 óra alatt megkelt. A fazékban kevés vizet forraltam, a párolóbetétet olajoztam, a tésztát beletettem, a tetejét is olajjal kentem, majd fedő alatt 17 percet főztem.
A párolóbetétben:
Nem lett annyira szép, mint Szemié, de ahhoz képest, hogy csak pikk-pakk összedobtam, elégedett vagyok vele! :D
Finom lett!
2012. február 16., csütörtök
Gombhoz a kabátot....
Egy előző ebédről bőven maradt párolt lilakáposzta, nagyon szeretjük, de nem volt semmi, amihez megegyük, ezért a következőt alkottam: a fagyasztóban találtam két nagy, vastag szelet tarját, kiolvasztottam és bepácoltam a "Lili féle" keverékkel: három kanál olaj, só, bors, zúzott fokhagyma, kevés csípős Piros-arany, és egy kevés grill fűszerkeverék (bármilyen jó). Ebbe a pácba jól beleforgattam a húst, hogy mindenütt érje, majd lefedve a hűtőbe tettem egy órára.
Közben két nagy fej hagymát félbevágtam, nem túl vékonyan felszeleteltem. Egy kis tepsit egy bő evőkanálnyi zsírral vastagon kikentem, a hagymát beleszórtam, majd a húsokat rátettem, alufóliával szorosan lefedtem, majd az előmelegített sütőben kb fél órát, majd a fóliát levéve, további 20 percig sütöttem.
Sütés előtt:
Készen:
Közben krumplit hámoztam, és egészben hagyva sós vízben megfőztem, majd a vizet leöntve hagytam kissé megszikkadni, majd hosszában félbevágtam. Serpenyőben egy kanálnyi olajat forrósítottam és a fél krumplikat átsütöttem.
Nagyon finom volt.
2011. december 27., kedd
Sajtos-magos rudak rokfortos tésztából
Nagyon finom, omlós tészta
Fél kg lisztet elmorzsolok 25 dkg Rama margarinnal, egy evőkanálnyi sóval, egy csomag sütőporral, egy egész tojással, 10 dkg jó érett rokforttal, vagy márványsajttal, és annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tészta legyen.
Letakarva néhány órát a hűtőben pihentetem (akár két napot is...), majd kisujj vastagságúra nyújtom, tojással kenem, magokkal és sajttal megszórom, tetszőleges hosszúságú rudakra vágom.
Előmelegített sütőben megsütöm.
Nagyon finom, sokáig omlós marad!
2011. december 26., hétfő
Csirkemell "torta" megint
Az őzgerinc sütőformát kibélelem sütőpapírral,* úgy, hogy hosszabbik oldalakon bőven túlérjen, annyira, hogy majd a papírszélek jól összeérjenek, ha megtelt a forma. Ezután beleterítem a baconszeleteket - ezek is lógjanak túl mindkét oldalon.
A kissé kiklopfolt csirkemell szeleteket kissé besózom, fehérborssal megszórom, majd lisztben megforgatom, és a szalonnára rakom egy rétegben, majd erre vastagon szeletelt füstölt, főtt tarját teszek, és ezt megszórom
nagylyukú reszelőn lereszelt füstölt sajttal, erre megint egy réteg hús, tarja és újra sajt kerül, végül egy réteg hússal zárom.
Ezután a kilógó bacont szépen sorban, szorosan visszahajtogatom, majd a sütőpapírt is mindkét oldalról visszahajtom, így az egész be lesz csomagolva. Két hústűvel rögzíteni is szoktam. (A rövid végeken begyűröm a papírt a sütőformába.)
Előmelegített sütőben kb 45 percig sütöm, nem túl nagy hőfokon, közben egyszer óvatosan leöntöm a kisült zsiradékot, ha nagyon felgyülemlett, - majd szétnyitom a papírt, és az egészet kiborítom egy nagyobb tepsibe, és pirosra megsütöm.
Kiborítva:
* A sütőpapírozást azért találtam ki, mert anélkül a bacon-végek a sütés közben felkunkorodtak és nagyon megpirultak, hiába szúrtam hústűket a végekbe.A sütőformába sem ragad bele az esetlegesen kifolyó sajt.
Pácolt csirkecombok
Ennek az ételnek a "művészneve" Lili sült csirkéje" ugyanis Lilitől származik a recept!
Nagyon finom!
Így készítem:
Egy tálban összekeverem a pác hozzávalóit: só, bors, valamilyen grill (vagy egyéb) fűszerkeverék, átnyomott fokhagyma gerezdek, pirospaprika, piros arany, olaj.
(mennyiséget nem írok, a pácolandó hústól függ, mennyit használunk)
Ebbe a masszába forgatom bele a húsdarabokat, jól belenyomkodva hagyom állni, akár egy egész napot is.
(Minél tovább áll, annál finomabb).
Egy sütőtálat (jénait) vastagon kikenek zsírral, néhány nagy fej hagymát félbe, majd vastagabb csíkokra vágva beleszórok, és erre fektetem a húsokat. A fedőt rátéve előmelegített sütőben bő fél órát sütöm, majd fedő nélkül is sütöm, amíg jól megpirul.
Így készítem:
Egy tálban összekeverem a pác hozzávalóit: só, bors, valamilyen grill (vagy egyéb) fűszerkeverék, átnyomott fokhagyma gerezdek, pirospaprika, piros arany, olaj.
(mennyiséget nem írok, a pácolandó hústól függ, mennyit használunk)
Ebbe a masszába forgatom bele a húsdarabokat, jól belenyomkodva hagyom állni, akár egy egész napot is.
(Minél tovább áll, annál finomabb).
Egy sütőtálat (jénait) vastagon kikenek zsírral, néhány nagy fej hagymát félbe, majd vastagabb csíkokra vágva beleszórok, és erre fektetem a húsokat. A fedőt rátéve előmelegített sütőben bő fél órát sütöm, majd fedő nélkül is sütöm, amíg jól megpirul.
A csirke bőre ropogósan kemény lesz, és a sült hagyma valami fenséges! A visszamaradt zsír megdermedve nagyon finom kenyérre kenve, vagy köretekhez, főzelékekhez is felhasználhatjuk.
Címkék:
csirkecomb,
Lili sült csirkéje,
pácolt csirkecomb
2011. december 23., péntek
Gyümölcskenyér
Hosszú évek óta sütöm ezt a fajta ünnepi süteményt, ami
"Pompás gyümölcskenyér" néven szerepelt Lajos Mari receptjében.
Az első leírásban nagyobb adag volt, (két adagban kellett sütni), és a tojásokat szétválasztva kellett használni, (a fehérje habbá verve került bele), azóta viszont ez a változat szerepel Lajos Mari leírásában, a végeredmény teljesen olyan, mint az elsőnél, viszont így egyszerűbb az elkészítése.
Én magam csak annyit változtattam rajta, hogy több gyümölcsöt, és nagyobb variációban használok. (De csak azért, mert mindig elszámolom magam...)
Egy régebbi sütés, itt apróra tört csokoládét is tettem bele.
*
Hozzávalók 20 szelethez:
8 dkg mazsola, 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs (sárgabarack, datolya, füge, stb), 5 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg cukrozott citromhéj
16 dkg finomliszt, 12,5 dkg vaj (margarin), 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor,
4 tojás, fél kávéskanál sütőpor, 2 evőkanál rum.
Ezen kívül kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez.
A mázhoz 20 dkg tortabevonó étcsokoládé, 2 ek. olaj.
Elkészítés:
A mazsolát fél órára beáztatjuk langyos vízbe. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, majd a lecsepegtetett és kissé leszárított mazsolához keverjük, és egy kanál liszttel megszórjuk, elkeverjük.
Az őzgerinc formát kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
A sütőt előmelegítjük.
A vajat(margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként alaposan beledolgozzuk a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet, a rumot, és végül belekeverjük a gyümölcsöket is.
A sütőformába simítjuk, és középső bordamagasságra betolt rácson 50-60 perc (tűpróba!) megsütjük.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra borítva bevonjuk a csokoládémázzal.
Ez a sütemény minél tovább áll, annál finomabb!
"Meztelenül"
Az én változatomban mindig van benne aszalt áfonya, cseresznye vagy meggy, zöld papaya, stb, minél színesebb, annál jobb.
Zserbó
A tésztához:
35 dkg liszt, 15 dkg margarin, csipet só, egy teáskanál sütőpor, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás, és 1 dkg élesztő, egy dl tejben feloldva.
A töltelék:
40 dkg darált dió 20 dkg kristálycukorral elkeverve, és kb 60 dkg baracklekvár.
A tetejére: 3 evőkanál víz, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál kakó keverékét felfőzzük, hólyagosra forraljuk, majd egy kanálnyi vajat keverünk bele, és a sütemény tetejére öntjük. Egy-két óra múlva megszilárdul.
(Néha a készen kapható Dekor étcsokoládé mázzal vonom be, vagy olvasztott csokoládéval, nagyon finom!)
Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk, tepsi méretű lapokat nyújtunk belőle.
Az alsó lapot vastagon megkenjük a fele lekvárral, rászórjuk a diós keverék felét, majd megint tészta, arra lekvár, és a maradék diós keverék. Végül az utolsó tésztalapot is rátesszük, villával néhol megszúrjuk, majd előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Nekem gázsütőm van, kb 25-30 perc alatt kész, a teteje szép világosbarna. Ha langyosra hűlt, leöntjük a csokimázzal.
(Az én tepsim 25 x 30 cm-es, de lehet nagyobb is, nekem mindig marad ki tészta, mert jó vékonyra nyújtom, nem szeretem a vastag tésztát.)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)