2011. december 23., péntek

Gyümölcskenyér

Hosszú évek óta sütöm ezt a fajta ünnepi süteményt, ami 
"Pompás gyümölcskenyér" néven szerepelt Lajos Mari receptjében. 
Az első leírásban nagyobb adag volt, (két adagban kellett sütni), és a tojásokat szétválasztva kellett használni, (a fehérje habbá verve került bele), azóta viszont ez a változat szerepel Lajos Mari leírásában, a végeredmény teljesen olyan, mint az elsőnél, viszont így egyszerűbb az elkészítése.
Én magam csak annyit változtattam rajta, hogy több gyümölcsöt, és nagyobb variációban használok. (De csak azért, mert mindig elszámolom magam...)
Egy régebbi sütés, itt apróra tört csokoládét is tettem bele.
*
Hozzávalók 20 szelethez:
8 dkg mazsola, 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs (sárgabarack, datolya, füge, stb), 5 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg cukrozott citromhéj
16 dkg finomliszt, 12,5 dkg vaj (margarin), 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 
4 tojás, fél kávéskanál sütőpor, 2 evőkanál rum.
Ezen kívül kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez.
A mázhoz 20 dkg tortabevonó étcsokoládé, 2 ek. olaj.

Elkészítés:
A mazsolát fél órára beáztatjuk langyos vízbe. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, majd a lecsepegtetett és kissé leszárított mazsolához keverjük, és egy kanál liszttel megszórjuk, elkeverjük.
Az őzgerinc formát kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
A sütőt előmelegítjük.
A vajat(margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként alaposan beledolgozzuk a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet, a rumot, és végül belekeverjük a gyümölcsöket is.
A sütőformába simítjuk, és középső bordamagasságra betolt rácson 50-60 perc (tűpróba!) megsütjük.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra borítva bevonjuk a csokoládémázzal.
Ez a sütemény minél tovább áll, annál finomabb!
"Meztelenül"

Az én változatomban mindig van benne aszalt áfonya, cseresznye vagy meggy, zöld papaya, stb, minél színesebb, annál jobb.


1 megjegyzés:

  1. Én sok évvel ezelőtt találtam erre a "Pompás gyümölcskenyér"- re a Lakáskultúra valamelyik számában "Lajos Mari Iskolája" rovatban. Azóta is kincsként őrzöm a receptet. Azóta minden Karácsonykor megsütöm az eredeti recept szerint, így 3 kenyérke lesz, amit mindenki szeret a családban, a karácsonyi csomagban kapják. Én személy szerint imádom, semmit sem szabad rajta változtatni. Köszönet a kitalálójának, Lajos Marinak. Mindenkinek kellemes, vírusmentes ünnepeket kívánok.

    VálaszTörlés