2011. december 23., péntek

Zserbó

A tésztához:
35 dkg liszt, 15 dkg margarin, csipet só, egy teáskanál sütőpor, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás, és 1 dkg élesztő, egy dl tejben feloldva.
A töltelék:
40 dkg darált dió 20 dkg kristálycukorral elkeverve, és kb 60 dkg baracklekvár.
A tetejére: 3 evőkanál víz, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál kakó keverékét felfőzzük, hólyagosra forraljuk, majd egy kanálnyi vajat keverünk bele, és a sütemény tetejére öntjük. Egy-két óra múlva megszilárdul. 
(Néha a készen kapható Dekor étcsokoládé mázzal vonom be, vagy olvasztott csokoládéval, nagyon finom!)

Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk, tepsi méretű lapokat nyújtunk belőle.
Az alsó lapot vastagon megkenjük a fele lekvárral, rászórjuk a diós keverék felét, majd megint tészta, arra lekvár, és a maradék diós keverék. Végül az utolsó tésztalapot is rátesszük, villával néhol megszúrjuk, majd előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Nekem gázsütőm van, kb 25-30 perc alatt kész, a teteje szép világosbarna. Ha langyosra hűlt, leöntjük a csokimázzal.
(Az én tepsim 25 x 30 cm-es, de lehet nagyobb is, nekem mindig marad ki tészta, mert jó vékonyra nyújtom, nem szeretem a vastag tésztát.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése