2013. november 30., szombat

Töltött csirkecombok - részletes recept, családi kérésre

A csirkecombokat előző nap jól besózom, a "húsos" felületét jobban, a bőrös felét éppen csak. 

Másnap 10 db szikkadt zsemlét vízben megmártok, jól kinyomkodom, egy nagy tálban  kézzel összekeverem  2 fej nagyon apróra vágott hagymával, (én mixerrel pürésítem), egy teáskanál őrölt borssal, egy púpozott evőkanálnyi majoránnával, legalább két csokor vágott petrezselyemmel, kevés reszelt szerecsendióval, ízlés szerint sóval, és két egész tojással.  
(A sózást úgy ellenőrzöm, hogy megkóstolom - vagy egy picike lábasban egy kis lepénykét sütök, és megkóstolom...)  
       Egy megfelelő méretű zománcos tepsit hajszálvékonyan kizsírozok. A csirkecombok bőre alá betöltök valamennyi tölteléket, és a tepsibe sorakoztatom, közéjük szórok darabolt fokhagymagerezdeket - nem kell apróra vágni, elég kettőbe is. A sótól nedves csirkebőröket papírtörlővel letörlöm, és megszórom még valami kis fűszerrel, vagy csak szerecsendiót reszelek rájuk, és egészen kevés fagyos zsírral (esetleg vajjal) kicsit megkenem: így az alufólia nem ragad rá, és ropogósra sül. 
    A kimaradt tölteléket, ha elfér, akkor a combok mellé teszem, a tetejére pici zsírt teszek - de legjobb, ha külön edényben sül.  (Legutóbb gyümölcskenyér formában sütöttem.)
    A combok alá fél pohárnyi vizet öntök, majd dupla réteg alufóliával szorosan lefedem, úgy, hogy a tepsi pereme alá gyűröm a fóliát. A sütőt közepes hőmérsékletre állítom, és kb egy órát sütöm, majd a fóliát leveszem, és anélkül pirítom, nem túl erős lángon. 
Akkor a legjobb, ha már a fólia alatt megpirul a bőre - sajnos, sosem mértem az időt, így nem tudom a pontos időtartamot megadni - de ha már a fólia alatt pirosra sül, akkor rövidebb idő alatt lesz ropogós.... 

   Megjegyzés: mi ezt a "minimál" összetételű tölteléket szeretjük, a petrezselyem és majoránna íze dominál, de aki akarja, egyebeket is keverhet hozzá: gomba, máj, keménytojás....
            Azért írtam 10 zsemlét, mert ennyiből szoktam készíteni, legutóbb 5 csirkecombot töltöttem, és egy kisebb püspökkenyér formában sütöttem meg a maradék tölteléket, amelyek végül felszeleteltem. 
Természetesen lehet kevesebből is, az arányok tartásával.


1 megjegyzés:

  1. Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg a több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde
    info@osszesrecept.hu

    VálaszTörlés