2010. október 3., vasárnap

Almás pite

30 dkg lisztet összedolgoztam 20 dkg margarinnal, csipet sóval, egy csomag sütőporral, 10 dkg cukorral, egy egész tojással és néhány kanál tejföllel.
A tésztát a hűtőbe tettem, amíg az almát is előkészítettem.

Másfél kg almát meghámoztam, lereszeltem, néhány evőkanál cukorral és egy teáskanál őrölt fahéjjal megpároltam.
Amikor az alma kihűlt, a tésztából két lapot nyújtottam, közepes méretű tepsibe tettem, megszórtam kiflimorzsával, az almát rákentem, a másik tésztalappal beborítottam.
Megkentem tojássárgával, villával sűrűn megszurkáltam, "bevonalaztam", előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.



63 megjegyzés:

  1. Éva, ez gyönyörű. Ez az igazi, nagybetűs almáspite... Pont a napokban gondolkoztam, hogy régen annyit sütöttem én is, almás pitét pl havonta..., mostanában meg 10 palacsinta kisütése is gondot okoz.. :-)))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dicséretet, finom lett nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam. Pont ilyen lett. Nem bírtam abbahagyni az evését. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy írtál, és nagyon örülök, hogy ízlett!

      Törlés
  4. Én ma fogom megcsinálni :D a Te recepted alapján :) majd írok, hogy milyen lett :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Vikus! Biztos neked is finom lesz, eddig mindenkinek sikerült! :)

      Törlés
  5. Nagyon finom!Először csináltam ilyen sütit,és nagyon örülök hogy ezt a receptet sütöttem meg! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó, hogy neked is ízlett!

      Törlés
  6. Nagyon szép a süti!
    Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de mi az, hogy "bevonalaztad"?
    Azt hogy kell?

    VálaszTörlés
  7. A bevonalazás azt jelenti, hogy a megkent tetejét villával meghúzgálom, ezt a képen láthatod is. Nem muszáj, de olyan jól mutat...

    VálaszTörlés
  8. Kedves Éva! Isteni lett a süti! Az egész család imádja! Millió köszönet a receptért!
    Krisztina

    VálaszTörlés
  9. Kedves Krisztina!
    Nagyon örülök, hogy ekkora sikered van ezzel a finomsággal!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Éva! Most sütöm másodszor az almás pitédet de ez olyan jól van leírva, hogy még én sem bírtam elrontani. Nagyon szép és finom lett. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira örülök, hogy sikerült és ízlik, külön köszönöm, hogy meg is írtad.
      Egészségetekre!

      Törlés
  11. Ma sütöttem másodszor ez a recept alapján. Ma azonban kicsit változtattam rajta: a búzalisztet kevertem teljes kiőrlésű búzaliszttel és teljes kiőrlésű rozsliszttel (15 dkg/10 dkg/5 dkg arányban). Valamint cukor helyett édesítőt tettem bele. De így is isteni, ajánlom figyelmetekbe. Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy így is ízlett!

      Törlés
  12. Köszönöm szépen a receptet, egyszerűen fantasztikusan finom lett !! Mindenkinek ajánlani tudom,már több recepteket elkészítettem de számomra ez a recept lesz végleges ! Nagyon köszönöm
    üdv: Maryke Wágner

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy örülök, hogy ennyire sikeres ez a recept, már sokan dicsérték, jó tudni, hogy nektek is sikerült!
      Köszönöm, hogy megírtad a véleményedet!
      Üdv: Éva

      Törlés
  13. Ma megsütöttem az almás pitét nagyon finom!!! A menyemnek is nagyon ízlett akkor már csak jó lehet. Na, félre a viccel csak ezt fogom mindig sütni!! Sokat keresgéltem mire ráakadtam erre a receptre. Nagyon ízletes.
    Üdv. Valaki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Valaki!
      De jó, hogy még a menyednek is ízlett! :D
      Örülök, hogy tetszik nektek is!

      Törlés
  14. Kedves Éva!

    Én, aki egy antikonyhatündér a recepted alapján egy fantasztikus almáspitét csináltam, köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Christa, ennek nagyon örülök! Olyan jó érzés, hogy ez a recept mindenkinél beválik, és sikerélményt okoz!
      Üdv: Éva

      Törlés
    2. Kedves Éva! Köszönöm a receptet csoda finom lett!

      Törlés
  15. Kiváló recept, köszönöm szépen!

    Gábor

    VálaszTörlés
  16. Kedves Gábor, köszönöm a dicséretet!

    Éva

    VálaszTörlés
  17. Nem dicsérlek, de ez álom pite. A legjobb összeállítás, amit eddig sütöttem.
    Köszi, Irénke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irénke, köszönöm kedves szavaidat!

      Törlés
  18. megcsinálttam nagyon finom és nagyon szép köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit köszönnöd, én köszönöm, hogy értesítettél, és örülök, hogy neked is sikerült!

      Törlés
  19. A tésztába tettél néhány kanál tejfölt. Az mennyi, mi szabja meg, hogy mennyit teszel?Mit jelent az, hogy közepes tepsiméret? Hány fokon sütötted 20 percig?
    Megsütném, de így nem merek nekiállni ad-hoc mennyiségek alapján. Kezdő vagyok, de hódítani akarok! :) A válaszodat előre is köszi! Joci

    VálaszTörlés
  20. Kedves Joci!
    A tejföl mennyiségét az szabja meg, hogy a liszt mennyi nedvességet vesz fel - mert a lisztek sem egyformák. Mondjuk először tegyél egy kanállal, és ha ettől nem lesz eléggé nyújtható, akkor még egyet - ha kezdő vagy, és ettől kissé híg lenne, akkor nyugodtan adj még lisztet hozzá, amennyit kíván. Ha a nyújtással is gondok lennének, akkor nem muszáj egyben a tepsibe tenned, kisebb darabokban is lerakhatod, és összesimítod a találkozásoknál. :)
    A tepsi 30x25 cm-es.
    Nekem "közönséges" gázsütőm van, előmelegítettem, ami azt jelenti, hogy amikor a tészta készítéséhez fogtam, a sütőt begyújtottam. (Az almát már előre elkészítettem, azt lehet akár előző nap is.) tehát a sütő jól felmelegszik, mire a tészta a tepsibe kerül. Amikor beteszem a sütőbe, akkor visszaveszem közepesre, ami a teljes és a takarékláng között értendő. Talán 180 fok, mindenesetre nem erős tűzön - kevesebb lehet, legfeljebb tovább tart.
    Eddig ez mindenkinek sikerült, annyira szeretném, ha te is hódíthatnál ezzel! Nagyon drukkolok, és várom a visszajelzésedet!

    Üdv: Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva!

      Sikerült!!!!!!! Köszi a tanácsokat! Joci

      Törlés
    2. Hurrá, Joci, nagyon örülök!

      Törlés
  21. Ez a suti annyi dicseretet kapott, hogy ma en is nekiugrok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gina, olvashattad, eddig mindenkinek sikerült, biztos jó lesz neked is!
      Éva

      Törlés
  22. Isteni a recept,gyönyörû lett ès nagyon finom össze vesztek rajta csinálhatom a következö adagot mert a fiamnak nem maradt.Most dupla adagot kell csinàlnom.Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, annyira jó olvasni, hogy másnak is sikerül!
      Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  23. Szia Eva, Nagyon jo lett az en sutim is, bar a tejfolt tul bo kezzel mertem de adtam hozza tobb lisztet es igy is szuper lett! Koszi szepen a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gina, legközelebb óvatosan a tejföllel! :D
      Örülök, hogy sikerült!

      Éva

      Törlés
  24. Kedves Éva csak azt szeretném kérdezni ,hogy a hűtőbe hány napig tarthatom ha többet készítettem .Köszönöm a finom receptet .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Pár napig biztos, hogy eláll a hűtőben, talán még fagyasztani is lehetne, de az az igazság, hogy fogalmam sincs, mert mindig nagyon hamar elfogyott....
      Fagyasztásra szavaznék, és alkalomadtán szobahőmérsékleten felengedtetve jó lesz. Sokan így tartósítanak süteményeket.

      Törlés
    2. Tulajdonképpen igazán romlandó, mint tojás, tej, tejszín, stb nincs a töltelékében, egyetlen veszély fenyeget, hogy megpenészedhet a nedvességtől.
      Sajnos tényleg nem tudok erre többet mondani, szobahőmérsékleten is eláll pár napot, legfeljebb a teteje szárad ki.

      Törlés
  25. Sajnos az én tésztám túl puha lett, mondhatni ragadós. Vajon mitől? Most teszem be sütni, meglátjuk, hogy mi lesz belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zuzuka, talán sok volt a tejföl - ilyenkor nyugodtan lehet lisztet adni hozzá. És persze a tésztát hűteni kell felhasználás előtt. Sülés után biztosan jó lesz!

      Törlés
  26. Kedves Éva,
    ezt gyönyörű, finom, és hagyományos sütit már szinte hetente kell készítenem! Alig, hogy elfogy, kérdezik, mikor lesz a következő sütés.
    Édesanyám receptjét cseréltem le. Azt hiszem ez megteszi dícséretnek :)
    Üdvözlettel
    Buba

    VálaszTörlés
  27. Kedves Buba, igazán meghatódtam a kedves szavaidtól, és nagyon örülök, hogy ízlik ez az egyszerű, de finom sütemény!
    További jó sütögetést kívánok!
    Éva

    VálaszTörlés
  28. Nem értem, hogy azt írod, hogy megkened tojássárgájával, majd utána sürün bevonalazod. Nem fordítva kellene, először bevonalazni, aztán megkenni. Aztán még azt sem írtad, hogy milyen vastagra nyújtod ki a tésztát?

    VálaszTörlés
  29. Kedves László, ha a tésztát bevonalazom, és utána kenem le, akkor a tészta összesül, a tojás eltakarja a vonalakat - a tojássárgával megkent tésztán a vonalazás megszakítja a tojásréteget, és ez adja a mintát!
    Nem kötelező a vonalazás, de jól mutat, nem?
    A tésztát kb fél cm-re nyújtom, - még sosem mértem, de úgy látom, másoknak is sikerült, nos, nem ez az adat határozza meg a végeredményt!

    VálaszTörlés
  30. Szia Malvin :-)) Itt jártam. Igaz, tök véletlenül akadtam a receptedre, de nagyon jól fog jönni a jövőben. Most sajna nincs itthon annyi vaj (margarin helyett) meg tejföl egyáltalán, hogy megcsináljam, de már elmentettem magamnak ;-)) Millió puszi neked. Remélem nagyon jól vagy, és a derekad prímán üzemel!
    Ölellek: Ancsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ancsa! A derekam egyelőre jól üzemel, ha vigyázok rá! :)
      Remélem, lesz alkalmad kipróbálni a süteményt, nagyon finom!
      Puszi!

      Törlés
  31. Kedves Éva!Két évvel ezelőtt talàltam rà erre a receptedre,akkor elkészítettem,nagyon ízlett a csalàdnak..sajnos nem mentettem el az oldalt,telt az idő,és ma újra ràbukkantam,és el is készítettem újra. :) Semmit nem vàltoztattam rajta,lépésről-lépésre követtem a Tiéd,és nagyon finom lett ismét!Ha almàs pitéről van szó,ezentúl csak ez a recept jöhet szóba! :) Hàlàs köszönet érte! Minden jót kívànok! :)
    Üdvözlettel : Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Niki, nagyon jólesett a bejegyzésed, örülök, hogy sikerül ez a finomság nektek is, most épp itt az ideje az "almázásnak"! :)
      Szeretettel: Éva

      Törlés
  32. Kedves Éva! Margarin helyett vaj vagy zsír ajánlott? Köszönöm! Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófi, természetesen vaj is használható, sőt, azzal finomabb, és zsírral is tökéletes lesz, de zsírból lehet 3-5 dekával kevesebb, mivel az töményebb.
      Üdvözlettel: Éva

      Törlés
  33. Kedves Éva! Margarin helyett vajat vagy zsírt javasolnál inkább? Köszönöm! Zsófi

    VálaszTörlés
  34. Kedves Éva!
    Nem éppen kezdő vagyok de ezt a receptet fogom megtartani véglegesnek. 30 éve sütök de bátran mondom, hogy ez a legeslegeslegfinomabb amit valaha készítettem. Kivétel nélkül mindenkinek ízlett akit megkínáltam vele. Most is van egy adag a sütőben. Ma készítem nyolcadjára, mióta felfedeztem. Nagyon szépen köszönöm!!!! Jó pap is holtig tanul!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária, nagyon meghatott a bejegyzésed, örülök, hogy ennyire sikeres ez a receptem!
      További jó sütögetést!
      Üdvözlettel: Éva

      Törlés
  35. Kedves Éva!

    Nagyon finom a süteményed, köszönjük szépen a receptet! Pedig én sütni sem tudok, de ezt képes voltam megcsinálni :) ráadásul egymás után kétszer is, mert az első adag nagyon gyorsan elfogyott.. és azóta is ezen jár az eszem, hogy újra kellene sütni egy dupla adagot :D én teljes kiőrlésű lisztből csináltam, cukor helyett édesítőt, margarin helyett pedig 10 dkg kókusz zsírt (felolvasztva) használtam. Gondolom az eredeti hozzávalókkal még jobb, de így is nagyon-nagyon finom volt!

    Ez a tészta annnyira jó, szerinted túrós pitét is lehetne belőle csinálni? Tehát ugyanez a tészta csak túrós töltelékkel? Esetleg van valami jó recepted a túrós töltelékre?

    Mégegyszer köszönet a receptért, el is raktároztam szépen :)

    Üdv. Péter

    VálaszTörlés
  36. Kedves Péter!
    Nagyon örülök, hogy Neked is bevált ez a recept! Én is szoktam szénhidrátszegény anyagokkal készíteni, és túróval is nagyon jól működik ez a tészta, nyugodtan próbáld ki!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    Éva

    VálaszTörlés
  37. Kedves Péter, a blogban a túrós pite címszónál megtalálod az én túrósomat és egy liszt nélküli változatot is, nagyon tudom ajánlani azt is!

    É.

    VálaszTörlés
  38. Kedves Éva, újra és újra elkészül ez a süti, mindenkinek nagyon ízlik. Többeknek kellett megcsinálnom úgyhogy tényleg csak azt szeretném mondani hogy tökéletes ez a recept és nagyon finom. mégegyszer köszönöm Neked!:) üdv (megint) Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Péter, szívből örülök a sikerednek, igazán nincs mit megköszönni! (De azért jólesik olvasni ilyen dícséreteket...)
      Üdvözlettel: Éva


      Törlés