2014. július 16., szerda

Rakott cukkini


Néhány szelet füstöltszalonnát kiolvasztottam, (a pörcöt kivettem) a zsiradékon egy kis fej apróra vágott hagymát megfuttattam, rátettem kb 30 dkg darált húst, kicsit pirítottam, sóztam, borsoztam, egy teáskanál majorannát is tettem hozzá, majd nagyon pici vízzel fedő alatt puhára főztem, a végén kevertem hozzá kb 2 evőkanálnyi előre megfőtt barnarizst, - mert éppen volt maradék,- és egy evőkanálnyi zabkorpát.
Közben három kis cukkinit héjastól uborkagyalun felkarikáztam, megsóztam, összekevertem. Egy nagy piros kaliforniai paprikát is legyalultam.
A kis 13 x 26 cm-es tepsimet hajszálvékonyan kiolajoztam, a cukkini egy részét beleszórtam, arra a fele paprikát elrendeztem, és egy paradicsomot is rászeleteltem, erre jött a húsos massza, amire a maradék paprikát tettem, arra meg a maradék cukkinit. 
Egy egész tojást jól felvertem sóval, fokhagymaporral és egy kis doboz tejföllel, ezt a cukkinire simítottam,  reszelt sajttal megszórtam.
Közepes hőmérsékleten 40 percig sütöttem.





2014. július 15., kedd

Padlizsánsaláta



Nemrég citromos padlizsánsalátát készítettem, ez is hasonló, de ebben nincs paprika, hanem paradicsom és hagyma ízesíti.
A hámozott padlizsánt centis kockákra vágtam, kissé megsóztam, egy-két evőkanálnyi olívaolajjal meglocsoltam, teflonserpenyőben, fedő alatt, néha megkeverve puhára pároltam. 
Amíg hűlt, addig egy nagy paradicsomot kimagoztam, a húsát apróra vágtam. Szintén apróra vágtam egy kisebb hagyma felét - ezeket a kihűlt padlizsánhoz kevertem, sóztam, borsoztam, és citromlével savanyítottam, és frissen aprított petrezselyemzöldet is adtam hozzá.

Padlizsánkrém

Nagyon szeretem, bármikor megenném.
A padlizsánokat gáztűzhelyen, lángelosztón sütöm, gyorsabban megsül, mint a sütőben, és sokkal finomabb is!

A megsült, kihűlt, megtisztított padlizsánokat fakanállal kicsit megtörtem, kis fej vöröshagymát és két kis gerezd fokhagymát pürésítetve hozzáadtam, sóztam, borsoztam, citromlével meglocsoltam, és kevés olajjal habosra kevertem.



2014. július 13., vasárnap

Currys-zöldbabos csirkemell

Lapos, széles zöldbabot kaptam egy rokontól, nem Juliskabab, valami hasonló. Ebből készült az alábbi étel.
A babot kétcentis darabokra vágtam. Fél fej vöröshagymát pirítottam egy kiskanálnyi  libazsíron, belenyomtam egy nagy gerezd fokhagymát, kis pirospaprikával megszórtam, egy cikkekre vágott paradicsomot, fél zöldpaprikát daraboltam bele, a babot rátettem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, jól megsóztam, és addig főztem, amíg a bab majdnem teljesen megpuhult.
Ekkor a nagyobb kockákra vágott csirkemellet is rátettem, egy teáskanál curryt, fél teáskanál őrölt gyömbért, és csipet őrölt római köményt, majd amikor a hús megpuhult, egy fél doboz natúr joghurtot kevertem bele.
Nagyon finom lett.




2014. június 15., vasárnap

Kapros-túrós pite


A másik blogban tettem fel a receptet, de ide is kívánkozik, ha édesítő helyett cukrot használunk, akkor a nem diétázóknak is tökéletes finomság.  
Nem kell bele liszt, nagyon gyorsan elkészíthető. Én kicsi, 16x23 cm-es tepsiben sütöttem, nagyobbhoz persze növelni kell a túró és a tojás mennyiségét.



2014. június 11., szerda

Szendvicskrém spenótból

Már sokszor készítettem ezt a finomságot, de csak most írom le a receptjét, többek kérésére. Sajnos, csak hevenyészett fotókat tudok feltenni, de majd alkalomadtán kicserélem a képeket.

Így készítem: kiolvasztok egy kb 45 dkg-os fagyasztott spenótot, pár perc alatt megfőzöm, majd szűrőbe teszem, és addig hagyom kicsepegni, hogy szinte száraz lesz a végén. 
Turmixkehelybe teszem, hozzáadok 2-3 keményre főtt tojást, 2 evőkanálnyi vajat (margarint), 2 evőkanálnyi majonézt, egy tömlős Camping sajtot, egy nagy gerezd fokhagymát, sót és borsot ízlés szerint, és jó habosra turmixolom. 
Forró pirítóssal a legjobb, de bármilyen kenyérre kenve is nagyon finom!



2014. június 2., hétfő

Citromos padlizsánsaláta

Budapesten, a Szeráj  török vendéglőben  egyéb padlizsánsalátákkal együtt ez is a kedvencemmé vált.
A joghurtos padlizsánt már sikerült megcsinálni, de ennek a receptjét egy kedves ismerős találta meg egy francia oldalon, és osztotta meg velem.

Íme az eredeti recept:
50 dkg hámozott, kockára vágott padlizsán
2 db sült piros paprika apróra vágva
6 evőkanálnyi olívaolaj
só, bors
1 nagy, vagy 2 kis citrom leve*
néhány szál petrezselyemzöld, apróra vágva

Egy tálban jól összekeverjük a padlizsánt az olajjal, majd teflonedényben lefedve, 
alacsony lángon 35 percig főzzük.
Ha megfőtt, tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót, borsot, a citromlevel és a vágott petrezselymet.
Behűtve tálaljuk! 

*A citromot óvatosan adjuk hozzá, nem biztos, hogy mind kell bele - az itt kapható citromok néha kegyetlenül savanyúak! (tapasztalat...)



2014. június 1., vasárnap

Csirkemell zöld spárgával



 Egy csomag zöld spárgát feldaraboltam, a "fejeket" félretettem. Fél csirkemellet kisujjnyi csíkokra vágtam. Kis fej vöröshagymát és egy nagyobb gerezd fokhagymát apróra vágtam, majd egy kanálnyi libazsíron megdinszteltem, majd a csirkemell csíkokat is rátettem, kevergetve fehéredésig sütöttem, végül a spárgát is hozzáadtam, -a fejek nélkül-, és egy kevés vízzel majdnem puhára pároltam. Közben sóztam, borsoztam, szerecsendiót is reszeltem rá, majd kb 1 dl tejszínt öntöttem hozzá, és a spárgafejeket is beletéve készre főztem.
Közben feltettem főni az apró újkrumplit, majd meghámoztam, és egy kanálnyi libazsírban pirosta sütöttem, sóztam.






2013. december 31., kedd

Boldog új évet minden kedves olvasónak!

Ezekkel a frissen sütött szerencsemalackákkal kívánom mindenkinek, hogy az eljövendő évben teljesüljön minden kívánsága! 


és egy kis borkorcsolya:


2013. december 29., vasárnap

Csirketorta, a megunhatatlan

A család kérésére a karácsonyi ebédnél csirketorta lett az egyik fogás. 
Szerettem volna kerek tortaformában készíteni, de bosszantóan rövid bacont tudtam csak venni, ezért bordás őzgerinc formában sütöttem, és ezúttal pontos adatokkal is tudok szolgálni az összetevőket illetően! 
Tehát egy 30 cm hosszú, 10 cm széles, és 5 cm mély formához az alábbi mennyiségeket használtam fel: 
60 dkg csirkemell, 25 dkg füstölt tarja, 30 dkg füstölt sajt, és min. 40 dkg szeletelt bacon. (A füstölt sajt nem folyik meg annyira, jobban "megáll".)
A vékonyan szeletelt, kicsit kiklopfolt húst réteslisztben megforgattam, hogy a kisülő zsiradékot kissé megfogja. 
Még meleg volt, amikor felvágtuk, szépen lehetett szeletelni, és nagyon finom volt!
(A köret majonézes krumpli volt, amibe egy kevés pépesített vöröshagymát is kevertem.)

Megsülve:
Megvágva:

A maradék baconnal készítettem egy mini csirketortát, a 15 cm-es kis jénaiban:



2013. december 24., kedd

Kossuth-kifli

 Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye, illatos és nagyon finom!
Alapja a vajaspiskóta.

Hozzávalók:

25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dkg margarin (vagy vaj), 4 tojás, egy citrom, egy vaníliás cukor, egy kávéskanál sütőpor.

A tojásokat szétválasztjuk, először a fehérjét felverjük habnak.
A sárgákat ugyanazzal a habverővel jó habosra keverjük a cukorral, majd a lágy margarinnal, belekeverjük a vaníliás cukrot, a citrom lereszelt héját és a kifacsart levét, majd beleforgatjuk a habot, végül a a sütőporral elkevert lisztet is.
Vastag, sűrű massza lesz! 
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (kb 25x30 cm-es), belesimítjuk a masszát, a tetejére durvára vágott diót szórunk, majd közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük (Tűpróba!)
Ha kihűlt, vaníliás porcukorral meghintjük, és nagyobb pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle. 
   Tanács: függőleges sorokban haladjunk, mindig pontosan egymás mellett vágjunk, így nem lesz "potyadék! *

Ha kisebb a tepsink, akkor a liszt-vaj-cukor mennyiségét 5-5 dekával csökkentsük.



* Egy kis szemléltető  a vágáshoz:
(többek kérésére...)



Karácsonyi egyveleg:

2013. november 30., szombat

Töltött csirkecombok - részletes recept, családi kérésre

A csirkecombokat előző nap jól besózom, a "húsos" felületét jobban, a bőrös felét éppen csak. 

Másnap 10 db szikkadt zsemlét vízben megmártok, jól kinyomkodom, egy nagy tálban  kézzel összekeverem  2 fej nagyon apróra vágott hagymával, (én mixerrel pürésítem), egy teáskanál őrölt borssal, egy púpozott evőkanálnyi majoránnával, legalább két csokor vágott petrezselyemmel, kevés reszelt szerecsendióval, ízlés szerint sóval, és két egész tojással.  
(A sózást úgy ellenőrzöm, hogy megkóstolom - vagy egy picike lábasban egy kis lepénykét sütök, és megkóstolom...)  
       Egy megfelelő méretű zománcos tepsit hajszálvékonyan kizsírozok. A csirkecombok bőre alá betöltök valamennyi tölteléket, és a tepsibe sorakoztatom, közéjük szórok darabolt fokhagymagerezdeket - nem kell apróra vágni, elég kettőbe is. A sótól nedves csirkebőröket papírtörlővel letörlöm, és megszórom még valami kis fűszerrel, vagy csak szerecsendiót reszelek rájuk, és egészen kevés fagyos zsírral (esetleg vajjal) kicsit megkenem: így az alufólia nem ragad rá, és ropogósra sül. 
    A kimaradt tölteléket, ha elfér, akkor a combok mellé teszem, a tetejére pici zsírt teszek - de legjobb, ha külön edényben sül.  (Legutóbb gyümölcskenyér formában sütöttem.)
    A combok alá fél pohárnyi vizet öntök, majd dupla réteg alufóliával szorosan lefedem, úgy, hogy a tepsi pereme alá gyűröm a fóliát. A sütőt közepes hőmérsékletre állítom, és kb egy órát sütöm, majd a fóliát leveszem, és anélkül pirítom, nem túl erős lángon. 
Akkor a legjobb, ha már a fólia alatt megpirul a bőre - sajnos, sosem mértem az időt, így nem tudom a pontos időtartamot megadni - de ha már a fólia alatt pirosra sül, akkor rövidebb idő alatt lesz ropogós.... 

   Megjegyzés: mi ezt a "minimál" összetételű tölteléket szeretjük, a petrezselyem és majoránna íze dominál, de aki akarja, egyebeket is keverhet hozzá: gomba, máj, keménytojás....
            Azért írtam 10 zsemlét, mert ennyiből szoktam készíteni, legutóbb 5 csirkecombot töltöttem, és egy kisebb püspökkenyér formában sütöttem meg a maradék tölteléket, amelyek végül felszeleteltem. 
Természetesen lehet kevesebből is, az arányok tartásával.


2013. január 30., szerda

2012. május 17., csütörtök

Rebarbarás puding

Kedves ismerősömtől kaptam rebarbara szárakat. Megmostam, vékonyan meghámoztam, kétcentis darabokra felvágtam. Késhegynyi fahéjjal, szegfűszeggel, és cukorral kompótot főztem belőle, - vagyis csak egyet forraltam rajta, de még így is majdnem szétfőtt! 
Egy részét így fogyasztottuk el, a maradékot viszont felmelegítettem,  közben egy zacskó főzős vaníliás pudingport és két evőkanál kristálycukrot simára kevertem kb egy dl tejjel, és a forró kompóthoz adtam, kevergetve egyet forraltam rajta.
Tálkákba, poharakba adagoltam.


2012. április 29., vasárnap

Zöldspárgás rizottó

 "Spárgás rizottó a legnagyobb király, legnagyobb király, legnagyobb király...." - írta nmaris a facebookon, és azonnal igazat adtam neki, bár a gombás, a cukkinis, a padlizsános, meg akármilyenes rizottó is a legnagyobb király, de most épp spárgaszezon van ugyebár, - így amikor pont szemmagasságba került velem a zöldségüzlet polcán egy zacskó spárga, gyönyörű zöld bimbóival, egyből a királyság jutott eszembe!


A megmosott spárgák fejét levágtam, félretettem, majd a szárakat a fej felőli végüktől kezdve elkezdtem felvagdosni, (3 cm), amikor olyan részhez értem, ahol a szár már ellenállt, akkor ezt az alsó részt egyben hagyva félretettem. Ezeket a keményebb darabokat egy kisebb edényben feltettem főni, a főzővízbe sót és egy teáskanál cukrot is tettem. Amíg főtt, addig előkészítettem a többit a rizottóhoz:
felkarikáztam egy megtisztított póréhagyma kb egyharmadát, felkockáztam kb 10-15 dkg kolozsvári szalonnát.
Egy nagyobb edényben kevés olajon átpirítottam a húsos szalonnát, majd tettem hozzá egy kanál vajat meg a póréhagymát, fedő alatt megdinszteltem.
Közben szűrőkanállal kiszedtem a kemény spárgavégeket a főzővízből - a spárgát kidobtam, a főzővízbe beleszórtam az apróbbra darabolt spárgát, ezeket is főztem kb 10 percig.
A dinsztelt hagymára szórtam egy bögre rizst, - amit épp csak leöblítettem -, felengedtem kevés vízzel, egy dl félszáraz fehérborral (az volt itthon), sóztam, majd a spárga főzőlevét a spárgával együtt is hozzáadtam, és kevergetve puhára főztem. 
Az utolsó 5 percben egy csomag aprított petrezselyem-zöldet, és a spárgarügyeket is hozzáadtam, azoknak nem kell több főzés, hamar megpuhulnak! (Nyersen is finomak!)
Amikor a rizs megfőtt, belekevertem egy evőkanálnyi vajat.

Megjegyzés: kár volt bele a sonkaféle, kicsit elnyomja a spárga ízét.
Még szerencse, hogy a reszelt parmezánt eleve kizártam!

2012. április 28., szombat

Krumplis kenyér, teljesen véletlenül...

Úgy történt, hogy krumplilángosra fájt a fogam....
"Hirtelen felindulásból" elkevertem kb fél kg finomlisztet, egy bő teáskanál sót, és egy zacskó krumplipelyhet (krumplipüré port!), egy bögre langyos víz + mokkáskanálnyi cukor elegyében felfuttatott fél cs. élesztőt, és pluszban még annyi langyos vizet, amennyit kívánt.
A tálat jól lezártam, kb fél óra alatt teljesen megkelt, de annyira lágy volt, hiába próbáltam még lisztet tenni hozzá, kezelhetetlen lett, szinte folyt, ragadt, szerintem túl sok volt a burgonyapehely....
(Ez az átka az én "nem méricskélős", magam feje után menős főzőcskézésemnek.)

Gyorsan kibéleltem barna sütőpapírral egy hosszúkás sütőformát, "beletereltem" a tésztát, és a közben bemelegedett sütőbe tettem, ahol még tovább kelt, kitöltve a formát. 10 perc múlva csökkentettem a hőmérsékletet 200 fokról 160-ra, és így sült vagy 50 percet, - akkor már nem mertem tovább sütni, gondoltam, úgysem lesz belőle semmi ehető.
Tévedtem, nagyon finom lett! 
Süthettem volna még talán, hogy a teteje pirosabb legyen, de így is igazán jó lett!
Ha úgy kezdtem volna, hogy pont ilyet akarok sütni, akkor az biztos, hogy nem sikerül! :DD

2012. április 26., csütörtök

Sóskaleves "Lizanna" módra

Ezt az finomságot azért neveztem "Lizanna módra" levesnek, mert Liza nevű kedves ismerősöm írta le, neki pedig Anna nevű barátnője adta a receptet. Tegnap a zöldségesnél megláttam a sóskát, és egyből eszembe ötlött, hogy ezt meg kell csinálnom. 
A recept a következő:
Kevés olajon megpirítunk felkockázott húsos szalonnát. Közben egy nagy krumplit meghámozunk, apróra felkockázzuk, megsózzuk (így nem fog fröcskölni) és a szalonnára tesszük, kevergetve sütjük-dinszteljük.
Egy-két perc után megszórjuk egy csapott evőkanálnyi liszttel, ezzel is jól pirítjuk, majd felöntjük vízzel, egy leveskockát teszünk hozzá, majd a megtisztított sóskaleveleket is beletéve puhára főzzük. 
Tálaláskor a tányérban tejfölt és reszelt keménytojást teszünk rá.
Nagyon hamar elkészül, és nagyon finom!


Pirul a krumpli a szalonnával
Már fő a sóskával együtt


Tálalva:
A maradékot hidegen ettem, melegben igazán üdítő egytálétel!


2012. április 8., vasárnap

Kókuszgolyó


 
Ez a kókuszgolyó így készült:
30 dkg kekszmorzsát (bolti) összekevertem kb 3 ek kókuszreszelékkel, 3 ek kristálycukorral, 3 ek cukrozatlan kakaóporral, egy csésze presszókávéban elkevert fél flakon rumaromával (nem volt valódi rumom!), és 4-5 evőkanálnyi híg házi baracklekvárral, és még annyi (pár kanálnyi) vízzel, hogy épp formázható massza legyen. (Vigyázni kell, ne legyen túlságosan puha a massza.)
Teáskanálnyi masszából golyókat formáztam, és kókuszreszelékben megforgattam.
A kekszmorzsát kókusz helyett keverhetjük kevés darált dióval is, nagyon finom úgy is.
Kávé helyett használhatunk meggybefőtt levet, vagy akár sűrű meggyszörpöt, de akkor nem kell cukor, maga a kekszmorzsa is eléggé édes, és a szörp is!