2011. augusztus 28., vasárnap

Túrógombóc


A hideg uborka leves után nagyon jólesett a remegős, omlós túrógombóc.


Fél kg puha, krémes túróhoz 4 evőkanálnyi búzadarát, csipet sót, és 2 egész tojást keverünk.
Egy fazékban felteszünk vizet forrni, kevés sóval.
Ezalatt vajon, vagy olajon zsemlemorzsát pirítunk. (Legjobb a zsemléből, kifliből darált, saját készítésű, a bolti szerintem kenyérből készül, savanykás íze van.)
A közben felforrt vízbe a vizes kézzel formált gombócokat betesszük, és lassú forrással 10 - 15 percig főzzük,   szűrőkanállal kiszedjük, a pirított morzsába forgatjuk. 


Vaníliás cukorral ízesített tejföllel tálaljuk.  




Kovászosuborka-leves

Ebben a nagy melegben nagyon jólesik a hideg leves. 
A kovászos uborka nagyszerű alapanyag ehhez az üdítő ételhez.

Egy kis fej felaprított vöröshagymát, és egy nagyobb gerezd aprított fokhagymát kevés olíva olajon (de lehet napraforgó olaj is) kissé megdinsztelünk.
(A hagymákat nem fontos nagyon apróra vágni.)
4 - 5 db kovászos uborkát kisebb darabokra vágva turmix kehelybe teszünk, hozzáadjuk a hagymát, csipet cukrot, egy kis őrölt fehérborsot, kevés uborkalevet, és az egészet pépesítjük, majd felengedjük a kívánt sűrűségűre uborkalével és vízzel - kóstolással ellenőrizzük a megfelelő savanyúságot. Végül egy kis doboz tejföllel is megforgatjuk. Keverhetünk hozzá apróra vágott kaprot is.


Botmixerrel is készíthetjük, nem csak turmixkehelyben.

2011. augusztus 13., szombat

Paradicsomos szendvicskrém

Egy háromnapos összejövetelre vittem ilyen szendvicskrémet, nagy sikere volt, kérésre most leírom, 
hogyan készül. 
Rendkívül egyszerű, és finom!
***
Az alábbi képet (és a kencét is) Liza készítette. Annyira jó ez a felvétel, a tálalás, hogy biztosan mások is gusztust kapnak a krém elkészítésére!
Forró pirítóssal:
Kell hozzá egy 10 dekagrammos vaj, egy evőkanálnyi reszelt vöröshagyma, kevés őrölt bors, és egy nagy doboz paradicsompüré. 
***
A vajat hagyom teljesen, szinte folyósra puhulni. (Ha sietek, egy műanyag tálban a mikróban, a legalacsonyabb fokozaton 1 perc alatt megolvasztom)

A puha vajba belekeverek egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymát, megszórom őrölt fekete borssal, és jól elkeverem.
(Só nem kell bele!)


Végül márványosra keverem a paradicsompürével.

***
Liza asztalán:
***
Zöldpaprikával, retekkel is nagyon finom! 

Megjegyzem, azt nem tudom, hogy margarinnal milyen, eddig csak vajjal készítettem!

2011. augusztus 7., vasárnap

Fetás pogácsa


Találtam a hűtőmben egy kb 15 dg-s fetasajtot, már kicsit szárazabb is volt a kelleténél. 
Gyorsan begyúrtam vele egy kis pogácsát.

Kimértem 30 dkg lisztet, 15 dkg Rama margarint, és jól elmorzsoltam a fetával együtt, egy teáskanál sütőport kevertem hozzá, és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát gyúrhassak belőle.
Sót nem tettem bele, de utólag kiderült, hogy kellett volna, ez a feta nem volt eléggé sós.
A tésztát 1 cm  vastagra nyújtottam, jól megsóztam, és kevés sajtot reszeltem rá, az egészet felcsavartam, mint a bejglit, majd ujjnyi vastagra nyújtva tojássárgával kentem, késsel berácsoztam,  sajttal szórtam, kiszaggattam, és előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Ebből a mennyiségből pont egy nagy gáztepsi lett tele.

Finom omlós és leveles is lett, másnapra sem száradt ki.

2011. augusztus 1., hétfő

Palócleves


Az eredeti "Palóc leves" birkahúsból, ürühúsból készült.
Én ezt sertés lapockából főztem.
Egy nagy fej apróra vágott hagymát zsírban megdinszteltem, majd fél kg kockákra vágott sertéslapockát tettem rá, fehéredésig kevergettem, egy teáskanálnyi pirospaprikával megszórtam, kevés vízzel felengedtem, két gerezd aprított fokhagymát, sót, borsot is tettem bele, majd kb másfél liter vízzel felengedtem, felforraltam, és a húst fedő alatt félpuhára főztem.
Ekkor hozzáadtam fél kg felaprított zöldbabot, és tovább főztem, amikor már a bab is majdnem puha lett, akkor két szem felkockázott krumplit is tettem hozzá, és egy evőkanálnyi tárkonyt.
Amikor minden megfőtt, akkor 2 dl tejfölben elkevertem egy csapott evőkanálnyi lisztet, kevés levessel felengedtem, és a levesbe öntve jól elforraltam.


2011. július 13., szerda

Túrós pogácsa


A csirkehalászlé után ezt a pogácsát tálaltam: 25 dkg margarint összekevertem 25 dkg lágy túróval, majd 25 dkg liszttel és egy teáskanál sóval tésztát gyúrtam belőlük, Lefedve a hűtőbe tettem, kb másfél órára. 
(Lehet akár egy éjszakát is, minél tovább áll, annál jobb).
Végül ujjnyi vastagra nyújtottam, kiszaggattam, egyenként megkentem tojással, és reszelt parmezánba, illetve köménymagba, vagy szezámmagba nyomtam a tojásos felüket.
Sütőpapíros tepsibe tettem, 200 fokon kb 30 percet sütöttem.



Csirkehalászlé! (avagy pipihalászlé...)


Amikor először hallottam erről az ételről, azt hittem, vicc! 
De nem, a neten is több recept olvasható.
Ma a recept egyik tudójának kuktáskodtam, így készült ez a négyszemélyes adag:
Egy egész csirkét, 2 egész combot  lebőröztünk, daraboltunk. Egyedül a szárnyakat nem kell lebőrözni.
(A húsokról a kis zsírdarabokat, hájakat gondosan szedjük le, a levesbe beletesszük, de a húson ne legyen!)
 Volt még három csirkemájunk, ez összesen 2,1 kg hús volt.
Ehhez 30 dkg tisztított vöröshagymát nagyon apróra felaprítottunk, egy nagy fazékba tettük, a hagymára szépen ráraktuk a húst, a tetejére a bőröket is.
A hús
A hagymát V-gyaluval egyből a fazékba aprítottam.
A húsok a hagymán.
Ehhez a mennyiséghez 3 liter vízben elkevertünk 3 teáskanál sót, és még egy picit. Ezt a sós vizet a fazékba öntöttük, az egészet nagy fokozaton felforraltuk, közben egy zöldpaprikát és egy paradicsomot is tettünk hozzá, és kevés zöld erőset is. (A paprikát kettévágva, kicsumázva, a paradicsomot is elfelezve.)

Amikor már lobogva forrt, akkor három csapott evőkanálnyi őrölt "édes" paprikát szórtunk rá, és egy kevés erőset is, 
ez kinek-kinek ízlése szerint mehet.

Ezután fél órát főztük nagy fokozaton, fedő nélkül. 
Ekkor a már előző nap (két tojásból)  elkészült csipetkét is beleszórtuk, és még 20-25 percig főztük.


Nagyon finom lett, határozottan halászléhez hasonló íze van! 


Ennek a receptnek az alapképlete: a húst megmérjük, a súlyát elosztjuk 7-tel, 
az eredmény lesz a hagyma súlya.
A hagyma súlyát 10-zel szorozzuk, ennyi vizet kell öntenünk hozzá. 
(Mondanám, hogy 1 %-os sóoldat legyen, de nem hiszem, hogy valaki is méricskélne: így marad a kóstolás! De ha mégis lemérné valaki, akkor kóstolás nélkül is tökéletes lesz!)

2011. július 9., szombat

Cukkinilepény és cukkinimuffin...

Egy nagyszabású találkozóra készítettem sajtos-baconos cukkinilepényt. Kissé sokra sikeredett az alapanyag, ezért a kimaradt masszát a hűtőbe tettem, hogy majd egy kisebb edényben megsütöm, de elfelejtettem, csak harmadnap jutott eszembe, de akkor már nem volt kedvem ekkora mennyiségért a sütőt bekapcsolni, ezért az anyagot lefagyasztottam.
Két hét múlt el, elővettem, és amikor kicsit kiengedett, kivajazott és morzsával megszórt kis alufólia formákban megsütöttem, nagyon jó köret lett a fasírtgolyókhoz.


Lepényformában:

Az eredeti receptet Latsiánál olvastam, (köszönet érte!), én annyit változtattam, hogy "bolti" kockázott bacont használtam, de úgy, hogy kissé megsütöttem, kiolvasztottam, és a zsiradékot használtam fel, nem olajat. Sajtot vegyesen tettem bele, füstöltet is, jó sokat, és csak 3 tojást használtam hozzá. Már többször készítettem ugyanígy.
Nagyon finom!

Az, hogy az alapmasszának nem árt a fagyasztás,  nagyon megtetszett, mert bármikor gyorsan elő lehet venni, és megsütni. Teljesen olyan, mintha frissen készült volna! 

2011. május 30., hétfő

Tárkonyos raguleves

Ez a leves nálunk "Sárika tárkonyos ragulevese" néven ismert, valamikor régen  Sárikától kaptam a receptet. Pulykamellből készült először, de azóta már minden más hússal is főztük, most például csirkemellből.


Az alábbi, eredeti recepten annyit változtattam, hogy nem rizst főzök bele, hanem csurgatott "kukactésztát", és  többnyire tejföllel készítem, mert az mindig van itthon, és olyankor a citrom sem kell, 
mert eléggé savanykás anélkül is.

30 dkg pulykamell felkockázva

2 szál sárgarépa szeletelve
1 petrezselyem gyökér szeletelve  
1 kis fej hagyma összevágva
10 dkg szeletelt gomba
10 dkg zöldborsó
fél  marék rizs
1 evőkanál tárkony
só, bors
2 dl tejszín
fél  citrom leve

A zöldségeket olajon megpároljuk, majd hozzátesszük a húst, és együtt dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vízzel, vagy húslevessel. Amikor felforrt, hozzátesszük a rizst, és készre főzzük. Csak ezután tesszük bele a tárkonyt, tejszínt és a citrom levét. Öt perc múlva kész.


2011. május 29., vasárnap

Vajban párolt karalábégolyók

Nagyon finom, könnyű, alacsony szénhidráttartalmú köret készült karalábéból.
Jó nagy karalábékat meghámoztam, karalábévájóval golyókat formáztam. Vajat forrósítottam, a golyókat kevergetve, sózva, petrezselyemmel megszórva, fedő alatt puhára pároltam. 
Közben néha egy kis vizet is öntöttem alá, nehogy leégjen.

Rántott csirkemell, rántott gomba és padlizsán mellé kiváló köret volt.


2011. május 7., szombat

Töltött cukkini és tök

Mostanában a töltött zöldségek a kedvenceim, méghozzá "minimalista stílusban".
Mindkettőt hasonlóan készítettem.
A darált húst apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, majoránnával fűszereztem, egy tojással és kevés reszelt gombával lazítva jól kikevertem.
A tömzsi cukkinik egyharmadát hosszában levágtam, belsejét karalábévájóval kiszedtem, az üreget megtöltöttem a húspéppel.
A megtöltött zöldségeket teflontepsibe tettem, a  levágott cukkinit, és a kivájt részeket melléraktam, megszórtam "Reform ételízesítővel", néhány kanálnyi vizet öntöttem rá, majd alufólia alatt fél órát sütöttem, majd a fóliát levettem, sajtszelettel beborítottam és fólia nélkül pirosra sütöttem.


A töltött tök hasonlóan készült, csak a kis zsenge tököket meghámoztam, úgy vájtam ki, és töltöttem meg, és amikor félidőben kivettem, hogy a sajtot rátegyem, akkor  az aprított tökdarabokra egy-egy teáskanálnyi tejfölt tettem, kissé összekevertem, úgy tettem vissza sülni.


Meglepően finom lett a majdnem-natúr tök, még az általam oly nagyon szeretett kapor sem hiányzott belőle!