2017. június 1., csütörtök

Spárgaszezon! Akkor most spárgát spárgával...

Nagyon régen írtam ide, de most a spárgaszezon idevonzott.
Az utóbbi hetekben volt spárgaleves, rizottó, baconnal sütött spárga, spárgás csirkepörkölt, és tejszínes csirkemell is.
De még nincs vége a szezonnak!  😋


Elsőre a legegyszerűbb, a baconbbal tekert spárga: ha zsenge, vékony, akkor csak úgy a felforrósított teflon serpenyőbe tesszük, és szépen körbepirítjuk - nem túl nagy hőfokon, hogy legyen ideje átsülni a spárgának is. Én fedőt is teszek rá, az alatt szépen párolódik és megsül! 

Az így készült spárgákat én sültekhez tálaltam, legutóbb grillcsirke mellé, tzatzikivel, de lehet rizzsel, vagy krumplipürével, vagy bármivel - én csak így magában szeretem! 😋


Nem kell semmi zsiradék alá, ami kisül a szalonnából, az bőven elég.


Ha vastagabbak a szálak, én előbb két percig párolom sós-cukros vízben, leszárítom, és utána tekerem bacon szeletekbe, kettesével, hármasával, és utána pirítom meg.



Sütésre várva: 

XXX

Egyik nap gyönyörű vastag sötétlila spárgák voltak a zöldségesnél, sajnos párolásnál elvesztette a színét, sötétzöldre változott, de nagyon finom volt így is!  

 Kicsit még látszik a rügyeken a lila szín


 
xxx 
 Spárgaleves is készült több alkalommal: 

Zöld spárgából, nagyon kevés sárgarépával, sós-cukros vízben főzve, (lehet egy kis ételízesítő is, én az adalékmenteset használom), és a végén mehet bele egy nagyon gyenge vajas rántás, de azt sem mindig csinálom,  egy kis tejfölt teszek bele néha és citromlével savanyítom.
Semmi tészta, meg egyebek, jó sok spárga, az a lényeg - és persze a petrezselyemlevél... 



Vegyesen fehér és zöld spárgával:




Azért nem használok más zöldségeket is mellé, mert elveszi a spárga ízét szerintem. A répát is csak főleg a színe miatt...


A spárga előkészítésénél leeső végeket, a hámozásból a héjakat sós-cukros vízben megfőzöm, leszűrve nagyon jó levesalap! 

A krémleves már szerepel a blogban, mostanában azt nem is főztem, nekem így egyszerűen jobban is ízlik a spárgaleves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése