2011. július 13., szerda

Csirkehalászlé! (avagy pipihalászlé...)


Amikor először hallottam erről az ételről, azt hittem, vicc! 
De nem, a neten is több recept olvasható.
Ma a recept egyik tudójának kuktáskodtam, így készült ez a négyszemélyes adag:
Egy egész csirkét, 2 egész combot  lebőröztünk, daraboltunk. Egyedül a szárnyakat nem kell lebőrözni.
(A húsokról a kis zsírdarabokat, hájakat gondosan szedjük le, a levesbe beletesszük, de a húson ne legyen!)
 Volt még három csirkemájunk, ez összesen 2,1 kg hús volt.
Ehhez 30 dkg tisztított vöröshagymát nagyon apróra felaprítottunk, egy nagy fazékba tettük, a hagymára szépen ráraktuk a húst, a tetejére a bőröket is.
A hús
A hagymát V-gyaluval egyből a fazékba aprítottam.
A húsok a hagymán.
Ehhez a mennyiséghez 3 liter vízben elkevertünk 3 teáskanál sót, és még egy picit. Ezt a sós vizet a fazékba öntöttük, az egészet nagy fokozaton felforraltuk, közben egy zöldpaprikát és egy paradicsomot is tettünk hozzá, és kevés zöld erőset is. (A paprikát kettévágva, kicsumázva, a paradicsomot is elfelezve.)

Amikor már lobogva forrt, akkor három csapott evőkanálnyi őrölt "édes" paprikát szórtunk rá, és egy kevés erőset is, 
ez kinek-kinek ízlése szerint mehet.

Ezután fél órát főztük nagy fokozaton, fedő nélkül. 
Ekkor a már előző nap (két tojásból)  elkészült csipetkét is beleszórtuk, és még 20-25 percig főztük.


Nagyon finom lett, határozottan halászléhez hasonló íze van! 


Ennek a receptnek az alapképlete: a húst megmérjük, a súlyát elosztjuk 7-tel, 
az eredmény lesz a hagyma súlya.
A hagyma súlyát 10-zel szorozzuk, ennyi vizet kell öntenünk hozzá. 
(Mondanám, hogy 1 %-os sóoldat legyen, de nem hiszem, hogy valaki is méricskélne: így marad a kóstolás! De ha mégis lemérné valaki, akkor kóstolás nélkül is tökéletes lesz!)

6 megjegyzés:

  1. Marhán furcsállottam első hallásra, de amikor megkóstoltam szemem, szám, gyomrom elámult. Másnap más meglepetés is ért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István! :D
      Milyen meglepetés ért másnap? :D
      Remélem, nem kellemetlen meglepetés....

      Törlés
    2. Az erős paprika a toaletten megkínzott.

      Törlés
    3. Ó, hát arra ügyelni kellett volna, hogy ne legyen annyira csípős! :D

      Törlés
  2. Legközelebb jobban vigyázok! Mert e kaja még számos alkalommal elkészül. A közeljövőben a telkemen bográcsban készítem el, mint megannyi más finomságot. Have very nice day!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a jó hozzáállás! :)
      A bográcsozás nagyon jó program!
      Egészségetekre!

      Törlés