30 dkg lisztet összedolgoztam 20 dkg margarinnal, csipet sóval, egy csomag sütőporral, 10 dkg cukorral, egy egész tojással és néhány kanál tejföllel.
A tésztát a hűtőbe tettem, amíg az almát is előkészítettem.
Másfél kg almát meghámoztam, lereszeltem, néhány evőkanál cukorral és egy teáskanál őrölt fahéjjal megpároltam.
Amikor az alma kihűlt, a tésztából két lapot nyújtottam, közepes méretű tepsibe tettem, megszórtam kiflimorzsával, az almát rákentem, a másik tésztalappal beborítottam.
Megkentem tojássárgával, villával sűrűn megszurkáltam, "bevonalaztam", előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.
Éva, ez gyönyörű. Ez az igazi, nagybetűs almáspite... Pont a napokban gondolkoztam, hogy régen annyit sütöttem én is, almás pitét pl havonta..., mostanában meg 10 palacsinta kisütése is gondot okoz.. :-)))
VálaszTörlésKöszönöm a dicséretet, finom lett nagyon!
VálaszTörlésEz annnnyira gyönyörű!
VálaszTörlésMegcsináltam. Pont ilyen lett. Nem bírtam abbahagyni az evését. Köszönöm.
VálaszTörlésKöszönöm, hogy írtál, és nagyon örülök, hogy ízlett!
TörlésÉn ma fogom megcsinálni :D a Te recepted alapján :) majd írok, hogy milyen lett :D
VálaszTörlésSzia Vikus! Biztos neked is finom lesz, eddig mindenkinek sikerült! :)
TörlésNagyon finom!Először csináltam ilyen sütit,és nagyon örülök hogy ezt a receptet sütöttem meg! :)
VálaszTörlésJaj de jó, hogy neked is ízlett!
TörlésNagyon szép a süti!
VálaszTörlésLehet, hogy hülyeséget kérdezek, de mi az, hogy "bevonalaztad"?
Azt hogy kell?
A bevonalazás azt jelenti, hogy a megkent tetejét villával meghúzgálom, ezt a képen láthatod is. Nem muszáj, de olyan jól mutat...
VálaszTörlésKedves Éva! Isteni lett a süti! Az egész család imádja! Millió köszönet a receptért!
VálaszTörlésKrisztina
Kedves Krisztina!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ekkora sikered van ezzel a finomsággal!
Kedves Éva! Most sütöm másodszor az almás pitédet de ez olyan jól van leírva, hogy még én sem bírtam elrontani. Nagyon szép és finom lett. Köszönöm!
VálaszTörlésAnnyira örülök, hogy sikerült és ízlik, külön köszönöm, hogy meg is írtad.
TörlésEgészségetekre!
Ma sütöttem másodszor ez a recept alapján. Ma azonban kicsit változtattam rajta: a búzalisztet kevertem teljes kiőrlésű búzaliszttel és teljes kiőrlésű rozsliszttel (15 dkg/10 dkg/5 dkg arányban). Valamint cukor helyett édesítőt tettem bele. De így is isteni, ajánlom figyelmetekbe. Üdv.
VálaszTörlésÖrülök, hogy így is ízlett!
TörlésKöszönöm szépen a receptet, egyszerűen fantasztikusan finom lett !! Mindenkinek ajánlani tudom,már több recepteket elkészítettem de számomra ez a recept lesz végleges ! Nagyon köszönöm
VálaszTörlésüdv: Maryke Wágner
Úgy örülök, hogy ennyire sikeres ez a recept, már sokan dicsérték, jó tudni, hogy nektek is sikerült!
TörlésKöszönöm, hogy megírtad a véleményedet!
Üdv: Éva
Ma megsütöttem az almás pitét nagyon finom!!! A menyemnek is nagyon ízlett akkor már csak jó lehet. Na, félre a viccel csak ezt fogom mindig sütni!! Sokat keresgéltem mire ráakadtam erre a receptre. Nagyon ízletes.
VálaszTörlésÜdv. Valaki
Kedves Valaki!
TörlésDe jó, hogy még a menyednek is ízlett! :D
Örülök, hogy tetszik nektek is!
Kedves Éva!
VálaszTörlésÉn, aki egy antikonyhatündér a recepted alapján egy fantasztikus almáspitét csináltam, köszönöm :)
Kedves Christa, ennek nagyon örülök! Olyan jó érzés, hogy ez a recept mindenkinél beválik, és sikerélményt okoz!
TörlésÜdv: Éva
Kedves Éva! Köszönöm a receptet csoda finom lett!
TörlésKiváló recept, köszönöm szépen!
VálaszTörlésGábor
Kedves Gábor, köszönöm a dicséretet!
VálaszTörlésÉva
Nem dicsérlek, de ez álom pite. A legjobb összeállítás, amit eddig sütöttem.
VálaszTörlésKöszi, Irénke
Irénke, köszönöm kedves szavaidat!
Törlésmegcsinálttam nagyon finom és nagyon szép köszönöm
VálaszTörlésNincs mit köszönnöd, én köszönöm, hogy értesítettél, és örülök, hogy neked is sikerült!
TörlésA tésztába tettél néhány kanál tejfölt. Az mennyi, mi szabja meg, hogy mennyit teszel?Mit jelent az, hogy közepes tepsiméret? Hány fokon sütötted 20 percig?
VálaszTörlésMegsütném, de így nem merek nekiállni ad-hoc mennyiségek alapján. Kezdő vagyok, de hódítani akarok! :) A válaszodat előre is köszi! Joci
Kedves Joci!
VálaszTörlésA tejföl mennyiségét az szabja meg, hogy a liszt mennyi nedvességet vesz fel - mert a lisztek sem egyformák. Mondjuk először tegyél egy kanállal, és ha ettől nem lesz eléggé nyújtható, akkor még egyet - ha kezdő vagy, és ettől kissé híg lenne, akkor nyugodtan adj még lisztet hozzá, amennyit kíván. Ha a nyújtással is gondok lennének, akkor nem muszáj egyben a tepsibe tenned, kisebb darabokban is lerakhatod, és összesimítod a találkozásoknál. :)
A tepsi 30x25 cm-es.
Nekem "közönséges" gázsütőm van, előmelegítettem, ami azt jelenti, hogy amikor a tészta készítéséhez fogtam, a sütőt begyújtottam. (Az almát már előre elkészítettem, azt lehet akár előző nap is.) tehát a sütő jól felmelegszik, mire a tészta a tepsibe kerül. Amikor beteszem a sütőbe, akkor visszaveszem közepesre, ami a teljes és a takarékláng között értendő. Talán 180 fok, mindenesetre nem erős tűzön - kevesebb lehet, legfeljebb tovább tart.
Eddig ez mindenkinek sikerült, annyira szeretném, ha te is hódíthatnál ezzel! Nagyon drukkolok, és várom a visszajelzésedet!
Üdv: Éva
Köszi Éva!
TörlésSikerült!!!!!!! Köszi a tanácsokat! Joci
Hurrá, Joci, nagyon örülök!
TörlésEz a suti annyi dicseretet kapott, hogy ma en is nekiugrok :)
VálaszTörlésKedves Gina, olvashattad, eddig mindenkinek sikerült, biztos jó lesz neked is!
TörlésÉva
Isteni a recept,gyönyörû lett ès nagyon finom össze vesztek rajta csinálhatom a következö adagot mert a fiamnak nem maradt.Most dupla adagot kell csinàlnom.Köszi.
VálaszTörlésNagyon örülök, annyira jó olvasni, hogy másnak is sikerül!
TörlésKöszönöm a visszajelzést!
Szia Eva, Nagyon jo lett az en sutim is, bar a tejfolt tul bo kezzel mertem de adtam hozza tobb lisztet es igy is szuper lett! Koszi szepen a receptet!
VálaszTörlésKedves Gina, legközelebb óvatosan a tejföllel! :D
TörlésÖrülök, hogy sikerült!
Éva
Kedves Éva csak azt szeretném kérdezni ,hogy a hűtőbe hány napig tarthatom ha többet készítettem .Köszönöm a finom receptet .
VálaszTörlésKedves Névtelen! Pár napig biztos, hogy eláll a hűtőben, talán még fagyasztani is lehetne, de az az igazság, hogy fogalmam sincs, mert mindig nagyon hamar elfogyott....
TörlésFagyasztásra szavaznék, és alkalomadtán szobahőmérsékleten felengedtetve jó lesz. Sokan így tartósítanak süteményeket.
Tulajdonképpen igazán romlandó, mint tojás, tej, tejszín, stb nincs a töltelékében, egyetlen veszély fenyeget, hogy megpenészedhet a nedvességtől.
TörlésSajnos tényleg nem tudok erre többet mondani, szobahőmérsékleten is eláll pár napot, legfeljebb a teteje szárad ki.
Sajnos az én tésztám túl puha lett, mondhatni ragadós. Vajon mitől? Most teszem be sütni, meglátjuk, hogy mi lesz belőle.
VálaszTörlésZuzuka, talán sok volt a tejföl - ilyenkor nyugodtan lehet lisztet adni hozzá. És persze a tésztát hűteni kell felhasználás előtt. Sülés után biztosan jó lesz!
TörlésKedves Éva,
VálaszTörlésezt gyönyörű, finom, és hagyományos sütit már szinte hetente kell készítenem! Alig, hogy elfogy, kérdezik, mikor lesz a következő sütés.
Édesanyám receptjét cseréltem le. Azt hiszem ez megteszi dícséretnek :)
Üdvözlettel
Buba
Kedves Buba, igazán meghatódtam a kedves szavaidtól, és nagyon örülök, hogy ízlik ez az egyszerű, de finom sütemény!
VálaszTörlésTovábbi jó sütögetést kívánok!
Éva
Nem értem, hogy azt írod, hogy megkened tojássárgájával, majd utána sürün bevonalazod. Nem fordítva kellene, először bevonalazni, aztán megkenni. Aztán még azt sem írtad, hogy milyen vastagra nyújtod ki a tésztát?
VálaszTörlésKedves László, ha a tésztát bevonalazom, és utána kenem le, akkor a tészta összesül, a tojás eltakarja a vonalakat - a tojássárgával megkent tésztán a vonalazás megszakítja a tojásréteget, és ez adja a mintát!
VálaszTörlésNem kötelező a vonalazás, de jól mutat, nem?
A tésztát kb fél cm-re nyújtom, - még sosem mértem, de úgy látom, másoknak is sikerült, nos, nem ez az adat határozza meg a végeredményt!
Szia Malvin :-)) Itt jártam. Igaz, tök véletlenül akadtam a receptedre, de nagyon jól fog jönni a jövőben. Most sajna nincs itthon annyi vaj (margarin helyett) meg tejföl egyáltalán, hogy megcsináljam, de már elmentettem magamnak ;-)) Millió puszi neked. Remélem nagyon jól vagy, és a derekad prímán üzemel!
VálaszTörlésÖlellek: Ancsa
Szia Ancsa! A derekam egyelőre jól üzemel, ha vigyázok rá! :)
TörlésRemélem, lesz alkalmad kipróbálni a süteményt, nagyon finom!
Puszi!
Kedves Éva!Két évvel ezelőtt talàltam rà erre a receptedre,akkor elkészítettem,nagyon ízlett a csalàdnak..sajnos nem mentettem el az oldalt,telt az idő,és ma újra ràbukkantam,és el is készítettem újra. :) Semmit nem vàltoztattam rajta,lépésről-lépésre követtem a Tiéd,és nagyon finom lett ismét!Ha almàs pitéről van szó,ezentúl csak ez a recept jöhet szóba! :) Hàlàs köszönet érte! Minden jót kívànok! :)
VálaszTörlésÜdvözlettel : Niki
Kedves Niki, nagyon jólesett a bejegyzésed, örülök, hogy sikerül ez a finomság nektek is, most épp itt az ideje az "almázásnak"! :)
TörlésSzeretettel: Éva
Kedves Éva! Margarin helyett vaj vagy zsír ajánlott? Köszönöm! Zsófi
VálaszTörlésKedves Zsófi, természetesen vaj is használható, sőt, azzal finomabb, és zsírral is tökéletes lesz, de zsírból lehet 3-5 dekával kevesebb, mivel az töményebb.
TörlésÜdvözlettel: Éva
Kedves Éva! Margarin helyett vajat vagy zsírt javasolnál inkább? Köszönöm! Zsófi
VálaszTörlésKedves Éva!
VálaszTörlésNem éppen kezdő vagyok de ezt a receptet fogom megtartani véglegesnek. 30 éve sütök de bátran mondom, hogy ez a legeslegeslegfinomabb amit valaha készítettem. Kivétel nélkül mindenkinek ízlett akit megkínáltam vele. Most is van egy adag a sütőben. Ma készítem nyolcadjára, mióta felfedeztem. Nagyon szépen köszönöm!!!! Jó pap is holtig tanul!!!!!
Kedves Mária, nagyon meghatott a bejegyzésed, örülök, hogy ennyire sikeres ez a receptem!
TörlésTovábbi jó sütögetést!
Üdvözlettel: Éva
Kedves Éva!
VálaszTörlésNagyon finom a süteményed, köszönjük szépen a receptet! Pedig én sütni sem tudok, de ezt képes voltam megcsinálni :) ráadásul egymás után kétszer is, mert az első adag nagyon gyorsan elfogyott.. és azóta is ezen jár az eszem, hogy újra kellene sütni egy dupla adagot :D én teljes kiőrlésű lisztből csináltam, cukor helyett édesítőt, margarin helyett pedig 10 dkg kókusz zsírt (felolvasztva) használtam. Gondolom az eredeti hozzávalókkal még jobb, de így is nagyon-nagyon finom volt!
Ez a tészta annnyira jó, szerinted túrós pitét is lehetne belőle csinálni? Tehát ugyanez a tészta csak túrós töltelékkel? Esetleg van valami jó recepted a túrós töltelékre?
Mégegyszer köszönet a receptért, el is raktároztam szépen :)
Üdv. Péter
Kedves Péter!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy Neked is bevált ez a recept! Én is szoktam szénhidrátszegény anyagokkal készíteni, és túróval is nagyon jól működik ez a tészta, nyugodtan próbáld ki!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Éva
Kedves Péter, a blogban a túrós pite címszónál megtalálod az én túrósomat és egy liszt nélküli változatot is, nagyon tudom ajánlani azt is!
VálaszTörlésÉ.
Kedves Éva, újra és újra elkészül ez a süti, mindenkinek nagyon ízlik. Többeknek kellett megcsinálnom úgyhogy tényleg csak azt szeretném mondani hogy tökéletes ez a recept és nagyon finom. mégegyszer köszönöm Neked!:) üdv (megint) Péter
VálaszTörlésKedves Péter, szívből örülök a sikerednek, igazán nincs mit megköszönni! (De azért jólesik olvasni ilyen dícséreteket...)
TörlésÜdvözlettel: Éva