A tészta a szokásos:
30 dkg liszt 20 dkg vajjal (margarinnal), csipet sóval, fél cs. sütőporral, 10 dkg cukorral, egy tojással, reszelt citromhéjjal, és egy-két kanál tejföllel összegyúrva.
(Tehetünk bele egy cs. vaníliás cukrot is.)
Legalább egy óra hosszára a hűtőbe teszem. (Még jobb, ha akár egy napot is hűl.)
A tölteléket újabban így készítem: legalább másfél kg almát nagylyukú reszelőn lereszelek, összekeverem egy-két evőkanálnyi kristálycukorral és egy teáskanálnyi fahéjjal, és hagyom állni, amíg a tésztát kinyújtom.
A tésztából két lapot nyújtok, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem az egyiket, megszórom darált dió és darált keksz keverékével (két-három kanálnyival).
Az almát jól kicsavarva elosztom rajta, a másik lapot is ráteszem, tojás sárgájával lekenem, villával becsíkozom, és meg is szurkálom, hogy a gőz kijöjjön.
A fahéjas almalevet pedig megisszuk...
Éva, ez nagyon jól néz ki! Pont, mint a "nagykönyvben" meg van írva. :-)
VálaszTörlésJó, hogy eszembe juttattad, nálunk is van aki szereti. Majd hétvégére, mire megjön, sütök neki.
Köszönöm, valóban nagyon finom, pont olyan jó, mint amilyen szép!:-)
VálaszTörlésmit jelent az, hogy kicsit másképp? Ez pont olyan, mint nagyanyáink 1800-as receptje... 10-20-30-nak hivták a tésztát
VálaszTörlésKedves Zellerke! A blogomon van egy másik bejegyzés almás pite címmel, ahhoz képest "másképp"!
VálaszTörlésEgyébként a nagyanyáink tésztája a legjobb pitealap, de itt nem a tészta, hanem a töltelék készült másképpen, az előzőhöz képest!
Üdv: Éva
Megsutottem ,isteni finom!Az első almás pite recept ami nagyon finom lett.Koszonom !Sajna csak egy adagot sütöttem ,még melegen elfogyott 😀
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy neked is sikerült!
TörlésÜdvözlettel: Éva
Ma ismét neki álltam,vagyis a 3évesem kért meg,hogy süssünk olyat mint "múltkor"😁Pedig nem nagy süteményes .
TörlésKedves Betti, a parancs az parancs, sütni kell! - örülök, hogy a 3 évesnek is ízlik!
Törlés