2013. november 30., szombat

Töltött csirkecombok - részletes recept, családi kérésre

A csirkecombokat előző nap jól besózom, a "húsos" felületét jobban, a bőrös felét éppen csak. 

Másnap 10 db szikkadt zsemlét vízben megmártok, jól kinyomkodom, egy nagy tálban  kézzel összekeverem  2 fej nagyon apróra vágott hagymával, (én mixerrel pürésítem), egy teáskanál őrölt borssal, egy púpozott evőkanálnyi majoránnával, legalább két csokor vágott petrezselyemmel, kevés reszelt szerecsendióval, ízlés szerint sóval, és két egész tojással.  
(A sózást úgy ellenőrzöm, hogy megkóstolom - vagy egy picike lábasban egy kis lepénykét sütök, és megkóstolom...)  
       Egy megfelelő méretű zománcos tepsit hajszálvékonyan kizsírozok. A csirkecombok bőre alá betöltök valamennyi tölteléket, és a tepsibe sorakoztatom, közéjük szórok darabolt fokhagymagerezdeket - nem kell apróra vágni, elég kettőbe is. A sótól nedves csirkebőröket papírtörlővel letörlöm, és megszórom még valami kis fűszerrel, vagy csak szerecsendiót reszelek rájuk, és egészen kevés fagyos zsírral (esetleg vajjal) kicsit megkenem: így az alufólia nem ragad rá, és ropogósra sül. 
    A kimaradt tölteléket, ha elfér, akkor a combok mellé teszem, a tetejére pici zsírt teszek - de legjobb, ha külön edényben sül.  (Legutóbb gyümölcskenyér formában sütöttem.)
    A combok alá fél pohárnyi vizet öntök, majd dupla réteg alufóliával szorosan lefedem, úgy, hogy a tepsi pereme alá gyűröm a fóliát. A sütőt közepes hőmérsékletre állítom, és kb egy órát sütöm, majd a fóliát leveszem, és anélkül pirítom, nem túl erős lángon. 
Akkor a legjobb, ha már a fólia alatt megpirul a bőre - sajnos, sosem mértem az időt, így nem tudom a pontos időtartamot megadni - de ha már a fólia alatt pirosra sül, akkor rövidebb idő alatt lesz ropogós.... 

   Megjegyzés: mi ezt a "minimál" összetételű tölteléket szeretjük, a petrezselyem és majoránna íze dominál, de aki akarja, egyebeket is keverhet hozzá: gomba, máj, keménytojás....
            Azért írtam 10 zsemlét, mert ennyiből szoktam készíteni, legutóbb 5 csirkecombot töltöttem, és egy kisebb püspökkenyér formában sütöttem meg a maradék tölteléket, amelyek végül felszeleteltem. 
Természetesen lehet kevesebből is, az arányok tartásával.