2011. január 29., szombat

Szendvicsek

Felkérésre készítettem az alábbi szendvicseket, elég kevés idő állt rendelkezésre, és azt is szem előtt kellett tartani, hogy könnyen kézben foghatóak, haraphatóak legyenek, ne nagyon maszatoljanak.
A kenyereket vajkrémmel kentem, a sonka illetve szalámi szeleteket kevés uborkával, retekkel, paprikával és kiszúróval formázott szeletelt sajttal díszítettem.
(A többi felcsíkozott paprikát, uborkát, zöldhagymát és koktélparadicsomokat külön kínálótálba tettük.)






2011. január 20., csütörtök

Túrós pite

30 dkg lisztet összedolgoztam 15 dkg margarinnal, csipet sóval, egy teáskanál sütőporral, egy evőkanál porcukorral, 1 tojás sárgájával, és annyi tejföllel, (kb 2 ek) hogy jól gyúrható legyen. 
A hűtőbe téve pihentettem 2 órát.
A töltelékhez 50 dkg túrót habosra kevertem fél citrom reszelt héjával, egy tojás sárgájával, egy csomag vaníliás cukorral, pár kanál tejföllel, és annyi folyékony édesítővel, hogy kellemes íze legyen, majd belekevertem a két tojás habbá vert fehérjét is.
Sütőpapírral béleltem egy 28x 23 cm-es tepsit, a tésztát kinyújtottam, felét  a tepsi aljára tettem, a tölteléket ráöntöttem, elsimítottam, a tészta másik felével befedtem.
Tojással megkentem, villával sűrűn megszurkáltam, középmeleg sütőben megsütöttem.


2011. január 2., vasárnap

Újévi szerencsemalackák

 Az idén is sütöttem újévi malackákat, sütőporos pogácsa tésztából.


Fél kg lisztet elmorzsoltam 25 dkg margarinnal, összegyúrtam fél csomag sütőporral, egy evőkanálnyi sóval, egy tojássárgával, és néhány kanál tejföllel. Pár órára hűtőbe tettem, majd kiszaggattam, minden darabot tojásfehérjével megkentem, úgy állítottam össze. A szemeknek most nem borsot, hanem borókabogyót alkalmaztam, így gyerekek is nyugodtan ráharaphatnak, nem erős.

A készítéshez közepes pogácsaszaggatóval kivágtam a fejet. Az orrot egy kisebb pogácsaformával vágtam a tésztából, az orrlyukakat szívószállal lyukasztottam.
A fülek szintén a kisebb szaggatóval kivágott körlapból vannak, négy részre vágva.
A tojással kent alapra felragasztottam az kilyukasztott orrot, majd a füleket, az egészet újból átkentem a tojással, és végül a szemeket is belenyomtam a tésztába.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben megsütöttem.