2010. október 31., vasárnap

Füge, bazsalikomos mozzarellával

A fügéket keresztben bevágtam, bazsalikomos mozzarella darabokat tömtem bele, kis alufólia-formákba tettem, megsütöttem.
Mivel a mozzarella nagyon összesült, ezért a maradék sajtot nagylyukú reszelőn lereszeltem, és a tányérra tett fügékre halmoztam. A zamatos levet melléöntöttem.


Tökös-mákos....

A neten láttam meg ezt a tökös-mákos "rétes" variációt, nagyon megtetszett.
Egy réteslapot olvasztott vajjal vékonyan megkenünk, ráhelyezünk egy másik lapot, és akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy a muffinformát, vagy a kissé nagyobb méretű alufólia formákat  kibélelhessük vele.
Forró sütőben 3-4 perc alatt megsütjük.
Darált mákot kevés tejjel, cukorral, őrölt fahéjjal, vaníliás cukorral pár percig krémesre főzünk.
Sütőtökből karalábévájóval gömböket formázunk, pár perc alatt  félpuhára főzzük, majd lecsepegtetve kevés olvasztott vajon átsütjük, majd egy teáskanál mézzel kissé karamellizáljuk.
 
A tésztakosarakba máktölteléket teszünk, a tetejére ültetjük a sütőtök golyókat.


Szilva rózsa készítése képekben

Többek kérésére bemutatom, hogyan készítettem.
A fagyasztott leveles vajastésztát kiengedés után nagyon vékonyra nyújtjuk, ha előhűtött tésztát használunk, akkor persze csak kitekerjük - de érdemes egy kissé a tészta alját is lisztezni, könnyebb vele dolgozni..
Megkenjük felvert tojással, szitálunk rá bőven porcukrot, és megszórjuk őrölt fahéjjal, majd kb másfél cm-es csíkokra vágjuk, a rövidebb oldalával párhuzamosan. 

A ringlószilvákat vékonyan felszeleteljük, és a csíkokat kirakjuk, a végén kb 3 cm-t szabadon hagyunk.
Balról-jobbra haladva feltekerjük, a végét aláhajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, előmelegített sütőben magas hőfokon, kb. 15 perc alatt megsütjük.

Megszórjuk porcukorral.


A szilvából megmaradt apróbb darabokat a következőképpen hasznosítottam:
A maradék tésztát kiraktam a gyümölcsdarabokkal, feltekertem, szeleteltem, lapjával leraktam a sütőpapírra, megszórtam cukorral, megsütöttem.(Egy részét felcsíkozott almával raktam ki)
Megsülve:


2010. október 30., szombat

Csirkepaprikás túrógaluskával

A rádióban hallottam a túrógaluska receptjét, igaz, ott harcsapaprikás mellé főzték, de persze harcsám nem volt itthon, de túró az igen, meg csirkecomb, így hirtelen felindulásból megfőztem .....
A csirkepaprikást a szokásos módon készítettem el, a túrógaluska receptjét szó szerint bemásolom, ahogy hallottam:
4 személyre
fél kg túró
10 dkg liszt
3 tojás
Só.
Ezeket az alkotó elemeket alaposan összekeverem és pihenni teszem, hogy megdagadhasson a liszt  a nedvektől.
Nagy fazékban vizet melegítek, sót is teszek bele. Mikor forr, evőkanállal kb 8-10 centis galuskákat szaggatok a vízbe. 5 percig fő, majd megfordítom. Az a jó, hogy ebben a vízben benne lehet hagyni a galuskákat. Tálaláskor, ha kell, újra lehet melegíteni benne. Ez a galuska bármilyen pörkölt jellegű ételhez jó köret.
 Nagyon tetszik, hogy a maradék a főzővízben maradhat, valóban, semmi baja nem lett, másnap is ugyanolyan állagú volt, mint frissen, bár én nem a vízben melegítettem fel, hanem tányérra kiszedve, mikróban.

Sütőtök krémleves

A megtisztított tököt felkockáztam, és annyi vízben feltettem főni, amennyi ellepte. Néhány gerezd tisztított fokhagymát, és 2 leveskockát is adtam hozzá, majd puhára főztem, botmixerrel pürésítettem, 2 dl tejszínt is öntöttem hozzá, és annyi vizet, hogy megfelelő mennyiségű és sűrűségű legyen. 
Mokkáskanálnyi curryporral, és kevés borssal is fűszereztem.
Ropogósra sütött baconszeleteket is tettem bele tálaláskor.


2010. október 29., péntek

Rózsák...

Már sokan elkészítették ezt a nagyszerű, és nagyon egyszerű csemegét, most én is rászántam magam.
A nagyon vékonyra kinyújtott leveles vajastésztát megkentem tojásfehérjével, porcukrot szitáltam rá és megszórtam őrölt fahéjjal, majd a rövidebb oldalával párhuzamosan másfél cm szélesen felcsíkoztam.
Sárga, piros és fekete ringlószilvából nagyon vékony szeletkéket vágtam, és a tésztacsíkokat kiraktam velük, majd az egészet feltekertem, a tészta végét aláhajtottam, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöttem.
Almásat is készítettem, ahhoz a felszeletelt almát nagyon kevés cukros vízben pár percig előfőztem, hogy könnyebben tudjam hajlítani. 
(A megfőtt almaszeleteket papírtörlőre szedtem, leitattam a nedvességet róluk).






2010. október 26., kedd

Tejszínes gombaragu aszalt paradicsommal

6 szelet bacont vékony csíkokra vágtam, két kanál olajban kisütöttem, majd a zsiradékból kiszedtem, félretettem. A visszamaradt olajban először megpirítottam 3 nagy gerezd, apróra vágott fokhagymát, majd hozzátettem egy nagy fej felkockázott vöröshagymát, és fedő alatt kissé megdinszteltem, majd hozzátettem kb 30 dkg felszeletelt gombát. Sóztam, borsoztam, fedő alatt puhára pároltam. Végül hozzáadtam a kisütött bacont, és egy jó marék csíkokra vágott aszalt paradicsomot is.
Ezután beleöntöttem 2 dl tejszínt, néhány percet csendesen forraltam.

A közben kifőtt tésztát hozzákevertem.

Petrezselyemmel megszórva tálaltam.
Az aszalt paradicsomtól nagyon különleges íze van.

Megjegyzés: azért pirítottam meg először a fokhagymát, és utána tettem rá a vöröshagymát, mert így a fokhagyma íze jobban érződik, mintha fordítva sütöttem volna....

2010. október 17., vasárnap

Töpörtyűs pogácsa

Ezúttal sütőporos tésztával készítettem.
Fél kg lisztet elmorzsoltam 25 dkg margarinnal, 1 evőkanál sóval, mokkáskanál őrölt borssal, 
egy csomag sütőporral. 
Tettem hozzá egy tojássárgát, és néhány kanálnyi tejföllel összegyúrtam, majd hűtőben pihentettem.
Fél kg töpörtyűt megdaráltam, az ujjnyira kinyújtott tésztára kentem, majd feltekertem, mint a bejglit. kissé ellapítottam, és oldalról jobbról-balról is összehajtottam.
Megint ujjnyi vastagságúra nyújtottam, a tojásfehérjével megkentem, a tetejét késsel kockásra vagdostam, kiszaggattam, előmelegített sütőben pirosra sütöttem. 
Finom, omlós lett! 

2010. október 15., péntek

Mézes-mustáros csirkecomb vele sült zöldségekkel

Összekevertem egy-egy kanál mézet, bajor mustárt, ketchupot, olívaolajat, csípős grillfűszersót, és beleforgattam két egész csirkecombot, majd lefedve néhány órára a hűtőbe tettem.

Nagyobb darabokra vágtam egy cukkínit, padlizsánt, fehér és barna csiperkét és laskagombát, és felcsíkoztam egy paradicsompaprikát. Olívaolajjal kikentem egy kisebb zománcozott tepsit, a zöldségeket beletettem, megszórtam kevés fűszersóval, majd a csirkecombokat középre fektettem.
Alufólia alatt kb 45 percig sütöttem, majd fólia nélkül is pirítottam egy kicsit.
Közben párolóedénybe tettem néhány karfiolrózsát, és egy fél pagodakarfiolt is, és megpároltam.
Amikor a hús is elkészült, a zöldségekkel és a karfiolokkal tálaltam.
A karfiolokat azért főztem külön, hogy megmaradjon a szép színe és formája...


2010. október 10., vasárnap

Tonhalkrémes hasé


Nagyon finom sörkorcsolya, borkorcsolya, kinek-kinek ízlése szerint.
A fagyasztott levelestésztát kiengedés után 5 mm-es lappá nyújtjuk, majd kb 6 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Minden másodiknak a közepét egy kisebbel is kiszúrjuk. A korongok szélét tojással vékonyan megkenjük, a gyűrűket rátesszük, a tetejét is tojással kenjük, és sütőpapírral bélelt tepsiben pirosra sütjük.
A melegtől a tészta megemelkedik, és egy üreges "kosarat" kapunk.

Ezeket a tésztakosárkákat bármilyen töltelékkel tölthetjük, akár pikáns lekvárral, zselével, vagy fűszeres krémekkel, (sajtkrém, sonkakrém), aszerint, hogy édes vagy sós falatokra van-e igényünk. 
A töltelékeket célszerű közvetlenül a tálalás előtt betölteni.
Ma tonhalkonzervből kevert krémmel töltöttem. 
A tonhalat pici reszelt lilahagymával, kanálnyi vajjal, majonézzel, sóval-borssal habosra kevertem.
Díszíthetjük kapribogyóval, vagy olívabogyó szeletekkel.