2010. augusztus 29., vasárnap

Fasírt, másképpen

30 dkg darált pulykahúsból fasírtmasszát kevertem apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, sóva, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, pirospaprikával, csipet kakukkfűvel, egy megáztatott zsemlével és egy tojással, majd vajjal kikent, morzsával megszórt alufólia sütőformába simítottam.
 
A tetejét kiraktam vékony cukkíniből, és hosszúkás paradicsomból  vágott szeletekkel.
Fokhagymaborssal megszórtam, pici olívaolajat csorgattam rá.


A tetejére Camembert sajtot szeleteltem, sütőben megsütöttem.



Kiborítottam, átfordítottam.






Töltött cukkíni

Egy nagyméretű cukkíniből három egyforma darabot vágtam, a belsejét kanállal kiszedtem, hogy egy kis alja maradjon, majd  vajjal vastagon kikent jénai tálba állítottam.
Kb 20 dkg darált pulykahúst elkevertem apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel, majoránnával és őrölt koriandermaggal, egy evőkanálnyi paradicsompürével, és két evőkanálnyi főtt rizzsel, majd egy tojással jól eldolgoztam az egészet, és a cukkíniket megtöltöttem.
 
A maradék cukkínit apróra vágtam, és a töltöttek mellé szórtam, megsóztam, kicsi vizet öntöttem rá, 
és a töltelékekre fél lapkasajtot borítottam, majd a fedőt rátéve kb fél óráig sütöttem, majd a fedőt levéve rápirítottam a sajtot.

Végül a töltelékeket kiemeltem, a megfőtt cukkínidarabokat egy fél pohárnyi vízben elkevert teáskanálnyi 
étkezési keményítővel besűrítettem, majd vágott kaporral fűszereztem.


Főtt rizzsel tálaltam.






2010. augusztus 25., szerda

Padlizsánkrém

Három közepes méretű padlizsánt a gáztűzhelyen, lángelosztó lapon megsütöttem. 
(15 perc alatt megsültek).
Amikor kihűltek, meghámoztam, fakanállal megtörtem.

Egy kis fej vöröshagymát nagyon apróra vágtam, két gerezd fokhagymát présen áttörtem, a padlizsánhoz tettem, megsóztam, egy kanál friss citromlevet, őrölt fekete és fehér borsot szórtam bele, és kevés olajjal, fakanállal kikevertem. 
Az olajat fokozatosan adtam hozzá, mint amikor majonézt keverek. 
(A padlizsán is hasonlóképpen viselkedik: minél tovább keverem, annál több olajat képes felvenni, végül az egész vaj keménységű lesz.)

Keverés közben szépen kivilágosodik.

Valamikor, nagyon régen csak vöröshagymával készítettem, aztán családi "nyomásra" fokhagymásat is csináltam, sokszor egyszerre kétfélét, majd "összevontam" a kettőt, és azóta így készítem, 
nagyon finom, mindenkinek ízlik.


Pirítóssal a legfinomabb, de most csak kiflikarikákkal ettem.






2010. augusztus 24., kedd

Uzsonnafalatok


Ropogós Wasa kenyéren

Mandulakrém: Marikától - köszönöm! 

...és a saját készítésű fehérbabos-padlizsános zakuszka:

A zakuszkához a végén főtt, pürésített fehérbabot is kevertem, összeforraltam.

2010. augusztus 23., hétfő

Árnyak és teák


Egy csésze illatos rooibos keverék a reggeli fényben ....
















2010. augusztus 21., szombat

Csirkemell torta 2.


Egy nagyszerű baráti találkozóra készítettem, ezúttal nem kerek,  hanem hosszúkás formákban sütve. 
Szállításra készen:
A módszer ugyanaz: baconnel bélelt formába rétegezzük a csirkemell szeleteket sok-sok reszelt sajttal és füstölt tarjával.

A formákat sütőpapírral béleltem, - így a szalonna nem pöndörödik fel-, az aljába a legszebb szalonna-szeleteket hosszában tettem le, majd a nem túl húsosakat keresztben.
A sütőpapírt kétfelől ráhajtottam, sütőlemezre tettem mindkét püspökkenyér-formát, és kb 1 - 1,5 órát sütöttem, közben két alkalommal leöntöttem a kisült zsírt egy kislábosba.
A formából kiborítva, papír nélkül pirosra sütöttem az alját (15 - 20 perc).
 Sajnos, nagyon nehéz tökéletes baconhoz jutni: én most 3 különböző csomaggal vettem, és csak az egyikben volt néhány szelet húsosabb! 
Az egyik csomagban ráadásul két centi széles szeletek voltak  ... :-(
A képen: a formából kiborítva a sütűlemezre, hogy szépen megpiruljon.

Hidegen gyönyörűen szeletelhető.

Nagyon laktató és finom! 


2010. augusztus 19., csütörtök

Zakuszka

A baráti körben nagy zakuszkafőző láz van mostanában. 
Volt három kisméretű padlizsánom, és pritaminpaprikám is, így elkészítettem egy próbaváltozatot. 
A gáztűzhelyen, lángelosztó vaslemezen megsütöttem a padlizsánokat.
Apróra vágtam egy nagy fej vöröshagymát. Aprítógépben feldaraboltam két kicsumázott pritaminpaprikát.
Fél deciliternyi olajat forrósítottam, a hagymát kissé megdinszteltem, a paprikát is hozzáadtam, és együtt megfőztem, közben kevergettem, le ne égjen. 

Ezalatt a kihűlt padlizsánokat lehéjaztam, kissé összevagdostam.


A hagymás paprikára ráöntöttem fél konzervdoboz olasz darabolt paradicsomot,
 majd az egészet merülő mixerrel pürésítettem.
Sóztam, borsoztam, nagy lángon jól összefőztem, végül hozzákevertem a kissé darabos padlizsánt is,
 és az egészet még kb.10 percig forraltam, ezalatt jól besűrűsödött.


Kihűlve kenyérre kenve, főleg pirítóssal, nagyon finom. 








Zakuszkát több módon is készítenek: főtt babbal keverve, vagy gombával. 
Minden változatban nagyon finom, csavaros üvegekben eltéve télen kitűnő kenyérrevaló! 

2010. augusztus 16., hétfő

Vargabéles-kosár

Amióta Szamóca oldalán megláttam, azóta izgatott a dolog....
Hát most elkészítettem.
(A nagyon pontos leírás, hozzávalókkal, sütési idővel a fenti linken, Szamóca oldalán megtalálható!)

Nagyon finom lett - én kevesebb cukorral készítettem, és nem tettem mazsolát sem bele, - jobban szeretem, ha savanykás-pikáns.
Nem muffinformában sütöttem, mert csak egy kis 6 db-os szilikon formám van, amit nagyon nem szeretek, ezért alufólia formákba tettem.
Tálaláskor pár szem aszalt vörösáfonyát tettem rá.

Mutatós és finom desszert!